Grand Theft Auto Vice City är det andra GTA-spelet som utspelade sig en tredjepersons 3d-vy och det sjätte GTA totalt sett. Det är hela tio år gammalt vid det här laget och det syns framförallt på mellansekvenserna. För även om grafiken är upphottad är det bara mer pixlar vi fått inte fler polygoner.


Gatubilden i Vice City är påfallande avklädd.

För den som inte spelat spelet när det begav sig så handlar det alltså om Tommy Vercetti som ska försöka återupprätta sin status i den kriminella världen efter att ha släppts ur finkan. Det hela utspelar sig i en fiktiv stad som närmast liknar Miami och det kryllar av popkulturella referenser, framförallt till maffiafilmen Scarface och tv-serien Miami Vice, men här finns massor av skön musik, snygga kläder och tidstypiska bilar.

Du ser protagonisten i tredjepersonsperspektiv och styr honom med en virtuell d-pad nere till vänster i bild och kameran med en d-pad i högra hörnet. Du har ett antal knappar på höger sida för att slåss, hoppa i och ur bilar och annat. Styrningen funkar okej, men det är inte så kul att slåss och skjuta med de virtuella knapparna. Det är svårt att sikta och det bli ofta fördröjningar när du trycker. Att köra bil går bättre, men även det inte är så kul som att styra med knappar. Det finns dock alternativa inmatningssätt för den som vill ha det.


Wiiii! Tommy hittar en "unique stunt bonus". 

Det finns även några andra problem med spelet och det är grafik- och ljudbuggar som ibland gör sig påminda. När det är mycket som händer på skärmen samtidigt faller uppdateringsfrekvensen på vår iPad (tredje generationen) märkbart, men det är inget allvarligt.


Solen sänker sig stiligt över staden.

Spelet i sig är dock väldigt kul. Berättelsen är medryckande och det finns massor av sidouppdrag vid sidan av. Du kan ju som vanligt även ge dig ut för att hitta "hidden packages" och göra galna stunts om du tröttnar på uppdragen.

Vi gillar GTA-serien och Vice City är riktigt god underhållning, särskilt för 38 kronor. En inte helt angenäm styrning och några småbuggar (som vi hoppas åtgärdas i kommande uppdateringar) drar dock ner betyget, men det är fortfarande högst spelbart.

Fakta om GTA: Vice city
Pris: 38 kr
Version: 1.0
Plattform: iPhone och iPad (testad)
Länk: http://mw24.se/1rx
Betyg