Världens största mobiloperatör, China Mobile, bekräftade i går att man fört förhandlingar med Apple om att sälja iPhone sedan 2009. Trots det verkar det inte bli någon affär mellan de båda parterna inom den närmaste framtiden.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Apple, säger China Mobiles styrelseordförande, Li Yue, i ett pressmeddelande under onsdagen.

Han tillade även att de båda företagen var nära att nå en överenskommelse förra året, men planerna gick aldrig igenom. Enligt honom beror den sega processen inte på tekniska problem, utan handlar mer om affärsrelaterade frågor.

Trots att China Mobile inte är en officiell samarbetspartner med Apple uppgav en rapport i mars att cirka 15 miljoner av mobiloperatörens över 700 miljoner kunder använder iPhone. Detta trots att iPhone inte är kompatibel med China Mobiles 3g-nätverk.

Enligt Appleinsider har det tidigare cirkulerat rykten om att iPhone 5 kommer att bli kompatibel med China Mobiles 3g-nätverk, men så är inte fallet. Hoppet står därför till nästa generations iPhone. Analytiker tror att en affär med China Mobile skulle dubbla Apple närvaro på den kinesiska mobiltelefonmarknaden.

Apple meddelade i förra veckan att iPhone 5 kommer att lanseras på den kinesiska marknaden tillsammans med mobiloperatören China Unicom. Enligt China Unicom har man sålt över 100 000 iPhone 5 redan första dagen då man öppnade för förhandsbeställningar.