Först och främst, om du inte tänker använda din iPhone för datatrafik annat än via wifi bör du stänga av utlandsroamingen för data. Annars finns risken att telefonen ligger och gör uppdateringar i bakgrunden och det kan snabbt börja kosta riktiga pengar, särskilt om du är långt borta och varje megabyte inte kostar kronor utan hundringar.

Gå till: Inställningar - Allmänt - Mobilnät. Där finns inställningen Data-roaming, se till att den är avslagen.

Utlandsabonnemang

Alla telefonbolag har idag tjänster för utlandsanvändande. Oavsett om du vill ringa eller köra data kan du betala till din vanliga leverantör och få betydligt lägre priser än vad du normalt får.

Det här är den absolut enklaste lösningen då du behåller både telefon och nummer. Problemet är att det fortfarande är ganska dyrt att ringa. Även korta samtal kan lätt dra iväg till 30-40 kronor.

Vidare är det dessutom löjligt lite data som följer med i paketen. Ska du klara dig på Telias 20 megabyte per dygn får du se till att ha datatrafik avstängd när du inte kollar e-posten.

Kontantkort på plats

Ett alternativ till att skaffa specialabonnemang är att köpa ett kontantkort i landet du ska till. Det brukar bli väldigt billigt att ringa lokalt med ett sådant. Har du en upplåst telefon behöver du i regel bara stoppa i det nya sim-kortet för att det ska fungera.

På minussidan finns förstås att du får ett nytt nummer. Eftersom du har ditt vanliga sim-kort urplockat måste du byta för att se om någon har försökt ringa dig.

Utöver detta kan det bli väldigt dyrt att ringa hem till Sverige med ett kontantkort. Vidare måste du hela tiden fylla på nya pengar, eller riskera att bli sittandes med ett värdelöst kort när det är dags att flyga hem.

Lås upp nallen

Om din telefon är låst till en given operatör måste du åtgärda detta om du tänkt använda lokala kontantkort utomlands. Enklaste sättet är att kontakta din operatör och be om en upplåsningskod.

Problemet är att operatörerna inte alltid är jättesmidiga. De vill oftast att låsningstiden ska ha löpt ut och även om den gjort det skickar de koden per post, vilket tar veckor. Tufft om du ska iväg om några dagar.

Alternativet är att knäcka telefonen. Det finns mängder med beskrivningar av hur du gör detta på nätet. Metod beror på telefon och, framför allt, version av iOS. Men tänk på att det inte räcker med en jailbreak, det måste finnas ett sätt att låsa upp operatörsspärren också. Vågar du inte göra det själv kan ofta oberoende handlare hjälpa dig för ett par hundralappar.