Fram till Iphone 7 har hemknappen oftast varit den komponent som gått sönder först. Tack vare Apples nya telefon (vars hemknapp är statis) är detta ett minne blott. Men har du en äldre modell kommer här ett utmärkt tips.

Hjälpmedel är funktioner i IOS (och Mac OS) som på olika sätt ska hjälpa användare med olika funktionsnedsättningar. Men en del av dessa kan vara smidiga att använda även för den med full funktionsförmåga.
En sådan är Assistivetouch, som placerar en liten ikon på hemskärmen.

Så här aktiverar du Assistivetouch

1. Gå till Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel. Skrolla dig nedåt till Assistivetouch.
2. Aktivera den.
3. Nu får du en symbol på fönstret, som kommer att flyta ovanpå allt annat.

Trasig hemknapp

4. När du trycker på symbolen, öppnas en meny med genvägar till olika funktioner.

Trasig hemknapp

5. Den funktionen de flesta nog använder Assistivetouch till, är Hem längst ned i mitten. Den ersätter alltså en trasig hemknapp. Använd den precis som du använder den fysiska hemknappen: Dubbeltryck för multitouch, enkeltryck för att gå till hemskärmen och så vidare.

Notiscenter skickar dig till - just det - notiscenter.

Under Enhet hittar du flera praktiska saker, som att ta skärmdump (vilket också är svårt utan en fungerande hemknapp) och utföra olika gester.

Kontrollcenter är precis vad det låter som.

Hem: Se ovan, räddningen i väntan på att du ska laga din hemknapp.

Siri ger tillgång till Siri. Du kan förstås även hålla ner hemknappen för att nå henne denna väg.

Under menyn Anpassat kan du spela in egna gester som du vill kunna använda.

Om du undrar ifall den lilla bollsymbolen kommer att synas på dina skärmdumpar så är svaret nix, den tas inte med i skärmdumpandet.

Få mer snabba och smarta Iphonetips här!

Anpassa menyn efter tycke och smak

Om du tycker att det är för många symboler, eller fel urval, under Assistivetouch kan du själv skräddarsy den. Gör så här:

1. Gå till Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel. Skrolla dig nedåt till Assistivetouch. "Välj Anpassad överordnad meny …"

Trasig hemknapp
Om det endast är hemknappen du vill ersätta, kanske denna uppsättning kan passa dig bra. Hemknapp och skärmdump är det enda vi har behållit.


2. Tryck på plus och minus i nederkant för att minska eller öka antalet symboler. Tryck på en symbol för att ändra dess funktion.