Program behöver inte vara dyra för att vara bra. Du får förstås inte allt som exempelvis Photoshop har i ett enklare och billigare program, men det kanske räcker ändå. Här hittar du alternativ till dyrare program, sådana som utför praktiska funktioner eller andra som bara är roliga.

Det finns alltid funktioner som man skulle vilja ha, saknar från andra system eller önskar att de fanns till Macen. Gissa vad? Du är förmodligen inte ensam om att önska dig just den funktionen eller finessen. Allt som oftast har någon annan redan skapat ett program som klarar av det du vill kunna göra. Här har vi tittat på några av de bästa bland den enorma mängden av program för Mac. Vi tittar på hur de fungerar och vilka fördelar och nackdelar de har. Kanske kan du hitta en funktion du länge velat ha bland dem?

Botaniserar du vidare i vår stora guide så kanske du inte bara hittar program med funktioner du har saknat, utan också program som du inte visste att du verkligen behövde. Mycket nöje!

SYSTEMPROGRAM

Unarchiver – Osynlig uppackare
Förr eller senare springer du på en fil som är komprimerad i ett format som OS X inte känner igen. Det kan till exempel vara Roshal Archive, rar, eller 7zip som ställer till det för dig.

Med Unarchiver fixar du det mesta. Listan över varianter som programmet klarar av att hantera är lång. Väl installerat fixar det dessutom allting automatiskt. Du behöver bara dubbelklicka på filerna du vill öppna. Precis så smidigt som ett bra systemprogram ska vara.

Version: 3.2
Mer info: http://mw24.se/1e9
Pris: 0 kr

MooM – pussla om dina fönster
Det finns inte mycket som är bättre i Windows 7 än i OS X 10.8. Men om Apple skulle låna någon funktion av Microsoft vore det kanon om de tog möjligheten att enkelt få fönster att klicka fast i delar av bildytan.

Medan du väntar på att det ska ske kan du ladda hem Moom, som fixar biffen. Och mer därtill. Grundfunktionen från Windows, där du kan dra ett fönster till kanten, finns kvar. Men här har du har ännu fler möjligheter under ytan.

Du kan med ett mus- eller tangentklick låta fönster ta halva skärmen, en fjärdedel eller faktiskt en egendefinierad storlek. Dessutom är programmet anpassat för flera skärmar. Du kan till exempel låta ett fönster maximeras på bildytan till höger.

Som om inte detta var nog kan du fördefiniera dina egna ytor i programmet. Säg att du vill ha ett fönster 200 pixlar högt och låst längst upp. Då behöver du bara knappa in detta i systeminställningarna. Sedan finns valet i standardlistan. Det här är kanon om du vill maxutnyttja din skärm.

Version: 3.0
Mer info: http://mw24.se/1ea
Pris: 75 kr

Processes – sätt processerna under luppen
Om du vill veta vad som händer under ytan i
OS X kan du använda Aktivitetshanteraren. Där ser du alla processer som är aktiva och gillar du dem inte kan du slå ihjäl dem.

Detta fungerar bra. Men ibland vill du kunna se lite mer, till exempel vad processerna gör på nätverket och på hårddisken. Detta kan du undersöka om du använder Processes i stället för det inbyggda verktyget.

I princip fungerar det likadant. Du ser hur din dator mår, hur hårt den jobbar och vad det är som tar upp dina systemresurser. Men du kan alltså gräva djupare och se detaljer. Dessutom kan du pausa processer i stället för att döda dem.

En trevlig detalj är att du får lite information om vad de olika processerna gör. Det fungerar inte för alla rader, men i många fall får du reda på vad de är till för. På så sätt slipper du undra varför du har något som heter coreaudiod i gång.

Version: 1.0
Mer info: http://mw24.se/1eb
Pris: 68 kr

Cockpit – för systemkaptener
Det finns mängder av små fixarprogram till OS X. Men vill du ta fullständig kontroll över din Mac ska du ladda hem Cockpit. Det är som en extra systempanel med mängder av olika funktioner.

Direkt efter nedladdning kan du bland annat leka runt med funktioner i iTunes och Safari. Det finns också mängder med finesser relaterade till systemet i allmänhet, om du exempelvis vill hantera avbilder.

Men det som framför allt skiljer Cockpit från mängden är att det går att lägga till insticksprogram. Genom att använda ett inbyggt verktyg kan du plocka hem nya funktioner som passar dina behov.

I praktiken handlar det framför allt om automatiseringsskript, men det är smidigt att ha allt i ett verktyg. Dessutom är det väldigt enkelt att föra på sina egna kreationer.

Enda problemet är att applikationen är lite skakigt och att galleriet med insticksprogram inte fungerar. Trots det har utvecklarna inte skickat ut en ny version av applikationen ännu. Men det strular lyckligtvis ganska sällan, så du kan sannolikt leva med det.

Version: 2.0.1
Mer info: http://mw24.se/1e6
Pris: 75 kr

Fileshredder – radering för oroliga
En detalj många inte tänker på är att filer inte försvinner när du kastar dem i papperskorgen. Du kanske tänker att det bara krävs ett högerklick och en tömning för att allting ska raderas på riktigt. Men så är det faktiskt inte.

Det som sker när du tömmer papperskorgen är att associationerna till filerna försvinner. Men de ligger fysiskt kvar på samma hårddiskyta som de fanns på innan du utförde operationen. Orsaken till detta är att det går snabbare.

I de flesta fall spelar det ingen roll. Nya filer kommer ändå att skriva över de gamla så småningom. Men det kan vara allvarligt om det är känsligt material du jobbar med. Dataräddare och -tjuvar kan nämligen plocka fram din information om de kommer över maskinen.

Vill du vara helt säker måste du ta bort filer på ett hårdare sätt. I stället för att bara skära av kopplet, skriver du över ytan med nollor. Denna funktion finns inbyggd i OS X.

Med det lilla programmet Fileshredder får du tillgång till funktionen direkt i kontextmenyn. Bara högerklicka på en fil och välj att strimla den för att radera innehållet på ett säkert sätt.

Version: 1.1
Mer info: http://mw24.se/1e7
Pris: 28 kr

Filezilla – ftp-klienten för smarta
För att kommunicera med en ftp-server behöver du en klient. Av någon anledning har Apple valt att inte skicka med någon i OS X. Du kan använda Findern för enklare hämtningar, men funktionen är begränsad.

Då är det bättre att hämta hem Filezilla. Det är sannolikt ett av de fulaste alternativen du kan hitta, men det är blixtsnabbt. Bland funktionerna finns bland annat möjligheten att redigera en fil på servern, pausknapp för överföringar och stöd för dra-och-släpp.

Utöver detta fixar Filezilla i praktiken alla servervarianter, inklusive ftps och sftp. Stöd finns dessutom för proxylösningar och ipv6. Men som sagt – dina ögon kommer inte att gilla det. Din plånbok lär däremot göra det.

Version: 3.5.3
Mer info: http://mw24.se/1e8
Pris: 0 kr

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning