Apples supportforum har börjat översköljas av klagomål från användare av Apples 15-tums Macbook Pro med retinaskärm. Problemet som beskrivs i flera långa trådar uppstod efter uppdateringen av datorns fasta mjukvara, efi, som Apple släppte i september, och handlar om kraftigt reducerad prestanda.

När datorn används nära maxkapacitet, till exempel för spel, klockas processor och/eller grafikkort ner till en betydligt lägre hastighet än normalt vilket leder till reducerad prestanda. Att enbart köra Windows via Boot Camp verkar också räcka för att sänka prestandan.

Vad som orsakar felet kan bara spekuleras om, men en möjlighet är att Apple har felprogrammerat efi-koden så att datorn ”tror” att processor eller grafikkort är för varma och måste skyddas trots att temperaturen inte nått så högt som den riskfritt kan. Enligt Intel ska till exempel processorn i Macbook Pro klara upp till 105 grader innan den måste stängas av, men användare på Apples forum skriver att processorn klockas ner redan vid 65-70 grader.

För vissa användare fungerar en nollställning av datorns smc eller pram som en tillfällig lösning, men så fort den har satts i vila och väckts igen kommer problemet tillbaka.