Vi är nog många som någon gång fallit för frestelsen att köpa en billig laddare till vår mobil eller pekplatta för att spara en slant. Men hur står sig egentligen dessa laddare jämfört med original-laddare?

I en mycket läsvärd artikel redogör Ken Shirrif för skillnaden mellan 12 olika usb-laddare som är tänkta att användas med apparater från Apple, Samsung och HP.

Undersökningen visar med all önskvärd tydlighet att man bör undvika billiga tredjepartsladdare. Till exempel får man ut 1,79 ampere från Apples originalladdare för iPhone, men endast 0,57 ampere från en piratkopia. Som en följd tar det betydligt längre tid att ladda mobilen. Ett säkert tecken på att laddaren är för klen är om skärmen inte kan användas medan enheten laddas.

I syfte att få ner priset så mycket som möjligt saknas en del komponenter i piratladdarna, vilket bland annat kan medföra att spänningen varierar kraftigt. Vill det sig illa kan din apparat ta skada.

Det mest allvarliga är emellertid att man ofta har snålat in på isoleringen på de billiga laddarna, något som innebär ökad brandfara.


Kan du se vilken som är original och vilken som är kopia?

I förstone kan det vara svårt att se skillnaden på en original-laddare och piratkopia, men ofta finns det något som avslöjar hur det ligger till. Till exempel kan det stå ”Designed by California” i stället för ”Designed by Apple in California”.

För mer information och fler bilder hänvisar vi till Ken Shirriff’s Blog.