I går meddelade Apple att två toppchefer lämnar företaget, däribland Scott Forstall som lett utvecklingen av iOS. Enligt källor som talat med New York Times fick han sparken efter att han personligen vägrat att utfärda en offentlig ursäkt kring problemen med Apples kartor i iOS 6.

Incidenten ska enligt New York Times ha varit den sista droppen för de övriga cheferna på Apple som enligt flera källor ska haft stora samarbetsproblem med Scott Forstall under en längre tid.

Scott Forstall sparkad

När Apple förra månaden släppte iOS 6 och ersatte Google Maps med Apples egna kartor fick företaget stor kritik från användare och i media. Enligt New York Times källor vägrade han att utfärda en ursäkt, något som till slut föll på Tim Cook.

En chef på Apple som vill vara anonym uppger till New York Times att nyheten om Scott Forstalls avgång skapat en glad stämning bland Apples chefer.

– Det här var bättre än om Giants vann World Series. Människor här är mycket positiva till beskedet, säger den anonyma Applechefen till New York Times.

Det har tidigare från flera håll ryktats att Jonathan Ive vägrat att delta i samma möten som Scott Forstall och att de båda cheferna vägrat att kommunicera med varandra. Jonathan Ive tar nu över ansvaret för användargränssnitt på samtliga plattformar.

Scott Forstall som var en av Steve Jobs närmaste medarbetare har arbetat på Apple sedan 1997 då Steve Jobs återtog ledningen över företaget. Innan dessa arbetade han tillsammans med Steve Jobs som programutvecklare på Next. Han anses vara en av upphovsmännen bakom OS X.

Tidigare i år löste Scott Forstall in aktier i Apple till ett värde av 38 miljoner dollar, motsvarande 254 miljoner kronor.