När Apple under torsdagskvällen presenterade resultatet för årets tredje kvartal (och räkenskapsårets fjärde) var resultatet på det stora hela i nivå med marknadens förväntningar.

Omsättningen under perioden uppgår till 36 miljarder dollar, vilket är en ökning med 27 procent jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan och drygt en miljard dollar mer än det närmast föregående kvartalet. (Enligt analytikerna på Wall Street skulle omsättningen hamna på 35,8 miljarder dollar).

Nettovinsten efter skatt uppgår till 8,2 miljarder dollar, vilket kan jämföras med 6,6 miljarder dollar för motsvarande period 2011.

Vad gäller iPhone såldes det 26,9 miljoner exemplar, vilket är en ökning med 58 procent på årsbasis. Analytikerna på Wall Street hade förväntat sig 26,3 miljoner sålda exemplar, så den här gången var de hyfsat rätt ute.

När det kommer till iPad hamnade siffran på 14 miljoner sålda enheter, vilket motsvarar en ökning på 26 procent under det senaste året. Även här är det i stort sett i nivå med analytikernas prognoser.

Vidare såldes 4,9 miljoner Macar, vilket motsvarar en ökning med 1 procent på årsbasis. (Värt att påpeka är att det såldes 968 000 stationära Macar, vilket är betydligt mer än vad analytikern Ming-Chi Kuo trodde i sin prognos häromdagen).

Plumpen i protokollet är som vanligt iPod-försäljningen som den här gången landade på 5,3 miljoner exemplar. Det innebär en minskning med 19 procent på ett år. I övrigt kan påpekas att iPod Touch fortfarande står för mer än halva försäljningen.

Avslutningsvis såldes 1,3 miljoner exemplar av Apple TV, vilket nästan är en fördubbling jämfört med förra året. När det kommer till iTunes Store låg omsättningen på 2,3 miljarder dollar, vilket är den högsta siffran hittills.

Ser man till hela räkenskapsåret 2012 hamnade omsättningen på 156 miljarder dollar och nettovinsten på 41 miljarder dollar. Totalt såldes 200 miljoner iPrylar, 18 miljoner Macar och 5 miljoner Apple TV under perioden.

Den så kallade kassan är för övrigt uppe i 121,4 miljarder dollar (motsvarande 813,8 miljarder svenska kronor), vilket är 4,4 miljarder dollar mer än för tre månader sedan.

Apples aktie ökade med 0,04 procent i efterhandeln på Nasdaqbörsen, något som i sammanhanget får betraktas som en högst marginell förändring.

Ni som vill se närmare på analytikernas prognoser innan kvartalsrapporten offentliggjordes hittar en utförlig genomgång hos Forbes (extern länk nedan).