Ryktena om en mindre iPad har pågått bokstavligt talat i åratal, men i kväll var det äntligen dags att lägga dem på hyllan då Apple har lanserat den verkliga produkten.

iPad Mini har en skärm på 7,9 tum, vilket Phil Schiller skojade är lätt att komma ihåg eftersom iPads skärm är 9,7 tum. Som väntat har den samma antal pixlar som gamla iPad och iPad 2 – 1024x768. Detta gör att inga appar kommer behöva uppdateras över huvud taget för den nya enheten.

Apple har dessutom lyckats göra resten av kroppen på iPad Mini ännu mindre än den på dess nya storasyster, vilket innebär att storleken i handen är betydligt mindre. Den är bara 7,2 millimeter tjock och väger otroliga 306 gram.

På insidan har Apple stoppat en A5-processor – räkna alltså inte med lika höga betyg i Geekbench som i nya iPad, men eftersom upplösningen är hälften så hög lär spel och andra appar ändå flyta på rätt bra. Kamerorna är bättre med en hd-facetimekamera på framsidan och på baksidan sitter en ny kamera med 5 megapixlar.

Wifiversionen kommer börja säljas i ett stort antal länder i början av november, däribland Sverige. Versionen med 3g och lte kommer däremot dröja lite längre och kommer först till USA.

Priset i USA börjar på 329 dollar för wifiversionen och 459 för den 3g/lte-bestyckade, eller från 2 995 kronor i Sverige.