Att hacka sin iPhone med ett så kallat jailbreak är populärt hos många användare. En av fördelarna med att jailbreaka sin telefon är möjligheten att installera appar utanför de som godkänts av Apple. Många av dessa appar ger användarna funktioner som normalt inte får användas av de appar som distribueras via Apples App store.

Apple har utan framgång försökt att göra jailbreak olagligt i USA och avråder användarna starkt från att hacka sina telefoner. Ett av de stora skälen är att det går att ladda ned piratkopior av de appar som normalt kostar pengar på App store. Det innebär även en säkerhetsrisk när en telefon hackas med hjälp av ett jailbreak.

Traditionellt sätt har hackergrupper som iPhone Dev Team varit snabba med att släppa jailbreak nästan samtidigt som Apple släpper en ny version av iOS. Enligt flera säkerhetsexperter ser det emellertid ut som om de glada dagarna är över.

Hittills har ingen lyckats släppa ett jailbreak för iOS 6 till enheter som använder Apples A5 eller A6-processor. Anledningen är att dessa enheter inte har en så kallad bootrom som kan exploateras av hackarna. Något som gick på tidigare processorer.

Det betyder att de enda enheter som kan jailbreakas med iOS 6 är iPhone 3GS, iPhone 4 och iPod touch.

Tidningen Informationweek har talat med flera säkerhetsexperter som gett sin syn på varför det kanske aldrig kommer att gå att utföra ett jailbreak på de senaste och kommande modellerna av Apples iOS-enheter.

Här är deras sex skäl till varför det är så svårt att knäcka iOS 6 på Apples A5 och A6-processorer:

  • Enligt säkerhetsforskaren Charlie Miller krävs det stor kunskap att hitta sårbarheter i ett så avancerat operativsystem som iOS. Även om de hackare som arbetar med jailbreak oftast är mycket kunniga så krävs det ofta en kombinerad insats från flera experter för att kunna lyckas.
  • Att leta upp sårbarheter i ett operativsystem som sedan kan utnyttjas tar lång tid. Det tog hackergruppen Jailbreak Dream Team hela tio månader innan gruppen släppte Absinthe 2.0 som kunde utföra ett jailbreak i iOS 5 till iPhone 4S och iPad 2.
  • Webbaserade jailbreak-verktyg är mycket svåra att skapa. Jailbreakme.com som kunde jailbreaka en iPhone via webbläsaren Safari fungerar endast på iPhone 4 och tidigare.
  • Apple har blivit snabbare på att släppa uppdateringar till iOS vilka täpper till de säkerhetshål som används för jailbreaks. När version 2 av Jailbreakme.com släpptes tog det endast Apple två veckor att släppa en uppdatering som täppte till det säkerhetshål som utnyttjades.
  • På hackerkonferensen Hack in the box i Malaysia tidigare denna månad beskrev en säkerhetsforskare att han funnit ett säkerhetshål i iOS 6 som kan användas för att utföra ett jailbreak. Det visade sig senare att säkerhetshålet inte kunde användas i praktiken.
  • Apple har blivit smartare med åren och katt-och-råtta-leken mellan företaget och jailbreakare har trappats upp. Det visar sig inte minst i iOS 6 där Apple har skapat en mängd spärrar och säkerhetsfunktioner som gör det svårt, om inte omöjligt, att hacka.

Enligt säkerhetsforskaren Charlie Miller bör företag även vara mycket försiktiga med att tillåta användarna att jailbreaka sina enheter då det kan innebära en stor säkerhetsrisk på företaget, skriver Informationweek.

Apple utför heller inga garantiåtaganden om det visar sig att en enhet har blivit jailbreakad.