Förbered dina filer
När du importerar filer till iTunes kan de vara organiserade på många olika sätt, framför allt om du kopierar dem från cd-skivor. Det första du bör göra är därför att lägga alla i samma mapp, men se till att de ligger i nummerordning så slipper du gå in och fixa det i ett senare skede.

Hämta boken
Gå till Arkiv>Lägg till i bibliotek, markera den mapp du vill ha och klicka på Öppna, så hämtas boken. I den lilla rutan högst upp i iTunes-fönstret ser du då hur boken kopieras (och konverteras om det behövs), kapitel för kapitel.

Var är den? 
Men vart tog boken nu vägen? Du hittar den inte bland ljudböckerna, utan gå i stället in i Senast tillagda – som du hittar längst ner i menyn till vänster – och leta upp din bok. Filerna bör ligga samlade, men kontrollera för säkerhets skull att de ligger i rätt ordning. Annars markerar du dem en och en (cmd-skift-klicka) så att de hamnar rätt.

Visa info
När alla filer är markerade höger-klickar du på dem och väljer Visa info. Klicka sedan på OK i rutan för att ändra info för flera objekt. Om inte rätt information dyker upp här lägger du in den. Skriv inte in uppläsarens namn i rutan Album artist för då kommer det att registreras som författarnamn. Om boken ingår i en serie är det här du skriver in detta.

Ställ in ljudboken
Alla filer står alltid som musikfiler som standard. För att ändra detta går du till Alternativ, markerar Medietyp och väljer Ljudbok i listan. Markera sedan Kom ihåg plats (du kommer förmodligen inte att lyssna på hela boken i ett sträck), Hoppa över vid blandning (du vill inte blanda in ljudböcker i din musik) och Album utan mellanrum. Det sistnämnda gör att alla filerna som ingår i boken spelas upp i en följd. Klicka sedan på Spara.

Lägg till omslag
Gå till Böcker i menyn till vänster, där boken dyker upp efter en stund. Klicka då på den och se till att allt ser rätt ut. Om omslaget saknas – och du, liksom vi, tycker att det är otroligt störande – går du tillbaka till Visa info och klickar i rutan Bildmaterial. Välj här den bildfil du vill ha och klicka på Öppna, så ska boken nu visas med den omslagsbild du valt. Bilden följer även med när du lägger över boken på din iPhone.

Testa uppspelningen
Innan du lägger över boken på din iPhone kan du testa att allt fungerar så att ljudet låter bra och inte är för lågt. Alla ljudfiler som importeras till iTunes anpassas efter aac-formatet, vilket för det mesta låter bra. Om inte går du tillbaka till Visa info>Alternativ och justerar volymen där. Du kan också ändra Equalizer till Tal, men det är lite överkurs – om du inte råkar vara väldigt lagd åt det audiofila hållet.

Lägg över på iPhone
Dra över hela boken till din iPhone eller iPad, där du väljer Musikspelaren och därefter knappen Mer längst ner till vänster. Där hittar du alternativet Ljudböcker och alla dina ljudböcker kommer nu att visas med omslag. Omslaget visas även när du spelar upp ljudboken.

4 riktigt smarta ljudbokstips

E-böcker
Du vet väl att du kan spara dina e-böcker i iTunes? De hamnar då i samma fönster som ljudböckerna, fast i en samling ovanför. Detta fungerar med pdf och andra format. Om du har Mac kan du enkelt lägga in egna omslagsbilder på dina pdf:er (betydligt krångligare på pc).

Sortera dina böcker
Under Visa info finns det en ruta längst ner som heter Genre där du kan skriva in egna genrer. Här är det en god idé att fundera på hur du föredrar att sortera din litteratur. Sorterar du efter författare? Står dina deckare tillsammans och biografier på ett ställe? När du har hunnit samla på dig många böcker blir det mycket lättare att hitta om du har en genomtänkt uppdelning.

Omslagsbilder
Om du saknar omslagsbild kan du välja vilken bild du vill (eller kanske rita en själv). Du kan leta bild på nätet, det gör ingenting om bilderna är små eftersom de inte ska visas annat än i miniatyr-format på din mobil eller dator.

Nästan lika bra
Överföringen från iTunes till iPhone eller iPad fungerar lika bra på pc som på Mac och ungefär på samma sätt. Det blir dock lite fler steg på pc. Du måste till exempel välja Lägg till mapp i biblioteket om du vill lägga till en hel mapp, på Mac finns det bara ett alternativ för både filer och mappar.