Chassit
Även om iPhone 5 är uppenbart längre så är skillnaden inte alls lika dramatisk som vi kan tro utifrån den större skärmen. En iPhone 5 helt utan fodral kan faktiskt vara kortare än vad du är van vid från en iPhone 4/4s med ett rejälare fodral.

Om du brukar använda iPhone med en hand kan det bli svårare att nå saker längst upp på skärmen, till exempel Meddelandecentralen.

Som förmodligen alla har hört från Apple redan, så är iPhone 5 extremt lätt. Även om det kanske inte går att göra en telefon för lätt så kan det uppstå en känsla av att man har att göra med en leksak. Det är förvånande att en så liten och lätt sak är en riktig telefon och inte en plastreplika som du låter ungarna leka med. Skillnaden mot iPhone 4s är ungefär lika stor som skillnaden som alltid varit mellan iPhone och iPod Touch.

Karossen
iPhone 4 och 4s hade en slags ”sandwhich”-konstruktion med två glasskivor på varsin sida av ett stålskelett. iPhone 5 har kanter med en liten, liten inbuktning som gör att den känns ganska annorlunda att hålla i handen – den är inte lika vass helt enkelt.

Tidigare iPhonemodeller har skiljt sig åt minimalt mellan de olika färgerna. iPhone 3G hade antingen svart eller vit baksida, mer var det inte. iPhone 4 kom visserligen efter mycket om och men i vitt men det var bara baksidan och framsidan som skiljde sig och enbart till färgen.

iPhone 5 däremot har två helt olika modeller. Den vita påminner mest om iPhone 4/4s, med vit front och rygg och ett silverband runtom. Den svarta däremot är totalt annorlunda. Visst, framsidan och baksidan har svart glas, men sidan och hela mittsektionen är mattsvarta. Knapparna är svarta. Till och med texten på baksidan är svart. Om den vita iPhone 5 är Gandalfs iPhone så är den svarta Darth Vaders.

Och den är vacker. Alla kanske inte kommer gå över till den mörka sidan, men den svarta metallen mot det svarta glaset ger en helhet till iPhone som saknades i förra modellen.

Den där sladden
Det första en del av oss gjorde när vi fick våra nya iPhone var att försöka plugga in dem i Macen med en vanlig dockkontakt. En sekund senare kom vi på att, nej, den gubben går inte längre, och fick hala fram den nya Lightning-sladden ur kartongen. Vi gissar att vi inte kommer vara de enda som i början trillar dit i dessa tankevurpor.

Du behöver inte längre vara noggrann med att se till att du stoppar in kontakten åt rätt håll, eftersom den nya sladden inte har en ovan- och undersida. Om du som vi varit lite slarvig med iPhonekablarna lär det vara dags att tänka om. Lightning-kabeln kommer du i början vilja ha uppsikt över tills du har fler i din ägo.

Det överraskande med Lightning är hur liten den faktiskt är. Så liten att den till och med är ganska svår att snappa upp och plugga in.

Andra observationer
Högtalarna låter klart bättre – eller i varje fall högre – än i iPhone 4 och 4s. En förklaring till det kan vara den nya modellens längre kropp som kanske tillåter mer utrymme för ljudet att växa. De har fortfarande inget att komma med mot ett par hörlurar men du lär åtminstone kunna titta på Youtubefilmer utan att alla som tittar avbryter stup i kvarten för att fråga ”Vad sa de nu?”

Hemknappen är betydligt styvare än tidigare och kräver ett rejälare klick för att reagera.

Den förbättrade kameran på framsidan som numera har hd-upplösning är en välkommen nyhet, speciellt för Facetime.

På det hela taget känns iPhone 5 som en stor och väldigt påtaglig uppgradering gentemot iPhone 4s, men den känns samtidigt som samma gamla iPhone. För många av oss är det ett gott tecken.

Sida 2 / 3

Innehållsförteckning