iPhone 5 har landat på vårt amerikanska kontor – så här är vårt första test. Vi kommer att servera ytterligare ett test med fokus utifrån de svenska omständigheterna när iPhone 5 har nått Sverige.


Så här ser appar ut som inte har uppdaterats med stöd för iPhone 5.De får en svart rand i över- och underkant.

Skärmen
Eftersom iPhone 5 har samma bredd som de äldre modellerna känns den bekant på flera sätt. Det är när du sträcker dig efter en bakåtknapp eller för att dra ner Meddelandecentralen som det känns annorlunda – som om du har för stora skor på dig.

Att göra skärmen mer avlång är faktiskt ganska genialt. Vad gör vi med våra telefoner? Läser mejl, hemsidor, Twitterflöden och så vidare. Nu finns det mer rum för det utan att allt bara blir större. Appar som har anpassats för den längre skärmen känns verkligen fylligare. De som inte hunnit uppdateras ser lustiga ut tills du glömmer bort de svarta boxarna ovan och under själva appen.

Några appar vi testade var riktigt konstiga, då statusraden lade sig längst upp på iPhone 5:s skärm följt av svart tomrum innan appen började – det vanliga är att hela appen inklusive statusraden ligger under den övre svarta boxen.

Du som tagit dig tid för att få till den perfekta hemskärmen får nu göra om proceduren och tänka om eftersom du nu får en hel rad till med appar att fylla.


Överst: iPhone 5. Under: iPhone 4s med batterifodral.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning