Vip-kontakter i Mail

vip-lista ios 6

En nyhet i e-postprogrammet Apple Mail i Mountain Lion var möjligheten att skapa en så kallad vip-lista med personer som är speciellt viktiga. Samma funktion finns nu i iOS 6. Det betyder rent praktiskt att du kan få ett meddelande via Notiser om det trillar in ett e-postmeddelande från en person som är med i vip-listan. Helt klart en användbar funktion om du får många e-postmeddelanden varje dag och vill hålla koll på mejl från vissa personer.

Svara i telefon med ett sms

samtal ios 6

En mycket användbar nyhet är den nya svarsfunktionen för telefonen i iOS 6. När du får ett inkommande samtal men inte kan ta det för tillfället kan du välja att istället skicka ett sms till den person som ringer och säga att du ringer tillbaka senare. Du kan även skapa en påminnelse till dig själv att ringa tillbaka om du skulle glömma bort det.

Dela med dig mer

Delningsknapparna har sedan funnits i bland annat Safari och gjort det möjligt att dela med dig av en webbsida till Twitter, eller skicka en länk via e-post. I iOS 6 har delningsknapparna fått ett nytt utseende och rymmer även fler tjänster, som exempelvis det nya stödet för att dela på Facebook.

Delad bildström

delad bildström ios 6

Möjligheten att synkronisera en bildström med iCloud har funnits redan sedan iOS 5. Det betyder att alla bilder du exempelvis tar med din iPhone kan skickas automatiskt till alla dina andra Appleprylar som iPad, Mac eller Apple TV. Nu har funktionen fått en välkommen uppdatering som låter dig dela med dig av en bildström till en enskild person eller göra den publik så att alla kan komma åt bilderna. Den senare funktionen bör du antagligen vara lite försiktig med.

Facetime över 3g

Videosamtal med Facetime har alltid varit en trevlig funktion i teorin, men har lidigt av begränsningen att samtalen endast kan utföras om båda parter befinner sig i ett trådlöst nätverk. I iOS 6 fungerar det äntligen även att använda Facetime över 3g-nätverk (och 4g).

Var god stör ej

stör ej ios 6

Stör ej är en ny funktion i iOS 6 som låter dig stänga av alla ringsignaler och sms-signaler tillfälligt. Skillnaden mot att stänga av ljudet är att telefonen inte vibrerar om du får ett samtal, sms eller e-postmeddelande om du har vanliga ljudlös-funktionen inställd på att göra det. Ett plus är att du kan ställa in olika tidpunkter då Stör ej-funktionen ska slås på automatiskt, förslagsvis på natten. Dessutom kan du välja att särskilda kontakter kan störa dig ändå trots att funktionen är påslagen.

Sammanfattning

iOS 6 är en trevlig uppdatering som tillför en hel del saker vi sedan länge saknat, speciellt om du har en iPhone 4S eller iPhone 4. På vår iPhone 4S kändes iOS 6 även lite snabbare jämfört med iOS 5. Den senaste versionen (GM) har visat sig vara mycket stabil utan några kända buggar.

Det enda problemet vi kan se är huruvida Apples nya kartor kommer att ställa till problem för användare som är beroende av karttjänster eller appar som använder Google Maps. Vet du med dig att du använder kartor ofta bör du vänta ett tag med att uppgradera för att se hur det hela kommer att fungera.

Har du en iPhone 4S eller iPhone 4 finns det annars inga skäl att inte uppgradera till iOS 6. Kör du på en iPhone 3GS kan det vara en god idé att vänta och se håll utkik för rapporter om prestanda. Eftersom iOS 6 har en rad nya funktioner finns det risk för att iPhone 3GS blir olidligt långsam, något som hänt tidigare med iOS på äldre enheter.