De största nyheterna

Full integration med Facebook

facebook ios 6

En stor nyhet i iOS 5 var att operativsystemet erbjöd integration med Twitter. Nu har det utökats med samma typ av stöd även för Facebook. Det betyder att du kan knappa in ditt Facebookkonto i inställningarna för iOS 6 och sedan skicka statusuppdateringar direkt från en rad olika appar.

Bland annat kan du dela med dig av en webbsida via delaknappen i Safari. Du kan även ge appar tillstånd att komma åt ditt Facebookkonto utan att du behöver skriva in dina inloggningsuppgifter. Du kan även integrera din kontaktlista med Facebook så att kontaktlistan uppdateras med bilder och annan information som hämtas från Facebook. Ingen information skickas dock tillbaka till Facebook.

Hej då Google Maps - här är Apple Maps

kartor ios 6

I och med iOS 6 har Apple bestämt sig för att helt göra sig av med Googles karttjänst, Google Maps. Istället använder sig iOS 6 av Apples egen karttjänst som kort och gott heter Apple Maps. Vid första anblick ser Apple Maps trevlig ut och skiljer sig inte så mycket från tidigare. En rolig nyhet är stödet för 3d-kartor som låter dig ”flyga” över städer som stöds. För närvarande verkar det endast vara Stockholm i Sverige som stödjer 3d-kartor.

De nya kartorna kan dock innebära ett problem. Enligt Noam Barding som är vd på Waze, ett företag som arbetar tillsammans med Apple kring kartinformation, kommer de nya kartorna att ställa till med ordentlig oreda för både användare och utvecklare. Detta på grund av Apple Maps inte erbjuder lika mycket information om platser och företag som Google Maps.

Hur stort problem det här kommer att bli kan vi endast fastställa efter iOS 6 släppts och se hur användarna reagerar.

Panoramabilder direkt i kameran

panorama ios 6

Möjligheten att ta panoramabilder har funnits sedan flera år tillbaka med hjälp av en uppsjö med olika appar, många av dem även gratis. Har du en iPhone 5 eller iPhone 4S finns funktionen nu inbyggd i kameraappen i iOS 6. Fördelen med Apples version är att den är väldigt enkel att använda och ger bra kvalitet på bilderna.

Allt du behöver göra är att klicka på slutaren och sedan föra telefonen långsamt i sidled tills du får med allt du vill ha med i bilden.