iPhone 5 har släppts och många av ryktena om den nya telefonen visade sig stämma, framför allt den nya, avlånga skärmen. Men denna och många andra delar av telefonen har utvecklats med hjälp av nya tekniker, både sådana som Apple har utvecklat själva och som tagits utifrån. Här är hela listan:

  • Förbättrat ljud – aldrig mer ska vi behöva säga ”hörs det bra nu?”, Apple har nämligen i samarbete med ett tjugotal teleoperatörer lanserat ”wideband audio”, det vill säga samtalen skickas med bredare frekvensomfång för tydligare och mer naturligt ljud.
  • A6-processorn – Apple fortsätter utveckla sina egna processorer och iPhone 5 har fått A6, en mindre men betydligt kraftfullare processor som bland annat har inbyggda funktioner för att arbeta med signalbehandling (läs: foto och video).
  • LTE – äntligen har Apple bakat in stöd för ”riktiga 4G-nät”, och inte bara i USA utan stöd för varianterna i flera länder. LTE, 3G och alla andra radiotekniker sitter på ett enda avancerat chip. Tvärr ser det i skrivande stund ut som att nya iPhone inte kommer att fungera med 4g-tekniken LTE i Sverige. Apple har lagt ut en sajt som listar länderna där det fungerar, och Sverige är inte med.
  • Skärmen – 40 procent bättre färger säger Apple, och skarpare och högre kontrast. Detta är tack vare att peksensorerna har bakats ihop med pixlarna i ett gemensamt lager och därmed sparat utrymme och tagit bort störningar i bilden.
  • Förbättrad kamera – har bland annat ett kristallfilter för att skydda linsen.
  • Ny dockkontakt – precis som ryktena varit väldigt klara om på sistone har iPhone 5 en helt ny dockkontakt som är betydligt mindre än tidigare, kallad Lightning. Den är reversibel och kan enkelt konverteras till den gamla standarden så att du till exempel kan använda iPhone 5 i bilen eller en stereo med iPhonedocka.

En sak som ofta nämndes i tidigare rykten men som inte gjorde entré i den nya modellen är NFC, men de allra senaste ryktena har också sagt att Apple istället satsar på Passbook. Andra saker det har pratats om är stöd för 802.11ac och trådlös laddning.