Ryktena om att Apples nya iPhonemodell inte skulle heta iPhone 5 var fel, för det är exakt vad den nya telefon som Apple nyss presenterade heter.

Som förväntat har den nya modellen en större och mer avlång skärm på 1136x640 pixlar och 4 tum. Trots den större skärmen är nya modellen 20 procent lättare och 18 procent tunnare än iPhone 4S.

Appar som inte har anpassats för den mer avlånga skärmen, som påpassligt nog har 16:9-skala och alltså passar ännu bättre att titta på video på, centreras med svarta fält över och under, men enligt Phil Schiller ska de utvecklare som fick tillgång till betaversioner av den nya mjukvaran ha klarat att konvertera sina appar väldigt snabbt.

Skärmen har ny teknik som placerar peksensorerna direkt i själva skärmpanelen, vilket gör den tunnare och skarpare. Processorn är också ny: Apple A6, som ska vara dubbelt så snabb på både beräkningar och grafik, trots att den är mindre och inte använder mer ström.

Som rykten gjorde gällande så sent som för några timmar sedan har iPhone 5 även stöd för lte-tekniken, med stöd för betydligt fler varianter än i nya iPad – däribland flera svenska operatörer.

Apple har även gjort en rad mindre, tekniska förbättringar i iPhone 5. Bland annat har kameran ett kristallskydd på objektivet, telefonen har numera tre mikrofoner, och tillsammans med kompatibla operatörer skickas ljudet i ett samtal med högre frekvensomfång.

Tvärr ser det i skrivande stund ut som att nya iPhone inte kommer att fungera med 4g-tekniken LTE i Sverige. Apple har lagt ut en sajt som listar länderna där det fungerar, och Sverige är inte med. Sist men inte minst ska det nämnas att iPhone 5 landar i svenska butiker den 28 september.