Att jailbreaka din Iphone eller Ipad – låsa upp IOS så att du kan installera obehöriga program och göra ändringar i systemet – är en riskabel process som vi inte kan rekommendera förbehållslöst. När Iphone var ny var det ett praktiskt sätt att få ut mer nytta av telefonen, och det fanns än så länge få hot mot användarna så länge de hade ställt in ett säkert root-lösenord.

Artikeln är uppdaterad 2016-06-10 med information om hur du återställer en jailbreakad Iphone.

Nu för tiden finns många fler hot och de allra flesta skadeprogram som drabbat IOS har krävt en jailbreakad enhet.

Läs även: 8 funktioner Apple tvingade oss att jailbreaka för att få

Om du ändå är sugen på att testa livet utanför Apples murar kan du göra det, och vi visar hur och ger tips om hur du håller dig så säker som möjligt.

Jailbreak

En varning
Förutom att öppna din Iphone eller Ipad för diverse skadeprogram finns andra risker med att jailbreaka. När du installerar appar och systemtillägg från Cydia finns ingen kontroll som på App Store och det är i princip fritt fram för utvecklare att göra vad som helst på din enhet. Så försök hålla dig till program med många recensioner och tips från pålitliga källor. Om något låter för bra för att vara sant är det nog det.

Skillnaden mellan tethered och untethered

Om du läser om olika jailbreaklösningar har du säkert stött på begreppen tethered och untethered. Skillnaden mellan dessa är att tethered kräver att du kör jailbreakprogrammet varje gång du startar om enheten, annars kan den inte starta. Det senare är aktivt tills du installerar en IOS-uppdatering. En jailbreaklösning som kräver en dator vid varje omstart är alltså rätt bökig och mer riskabel.

IOS 9.1, 9.2 och 9.3 fortfarande låsta – men hopp för 9.3.2

IOS 9.0 har en fungerande jailbreaklösning, men Apple täppte till buggen den utnyttjade i 9.1 och varken IOS 9.1 eller 9.2 har några kända hål som möjliggör jailbreakning.

Hackaren Luca Todesco har visat en fungerande lösning för IOS 9.2.1 och senare även betaversionen av IOS 9.3, men senare uppgifter säger att även den buggen täpptes till i de sista betaversionerna och den slutgiltiga versionen av 9.3.

Sedan dess har kinesiska gruppen Pangu släppt en video som visar hur IOS 9.3.2 jailbreakas med en ny version av verktyget, och har även en guide till hur du använder det. Men själva programmet har inte släppts än, och det är osäkrt huruvida det faktiskt kommer släppas.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning