Utvecklaren Marco Arment som ligger bakom webbtjänsten Instapaper hävdar att det finns vissa tecken som antyder att iPad Mini till viss del kommer att bestå av samma komponenter som används i iPad 2.

Han bygger sina spekulationer på tidigare okända enhetsidentifierare som använt hans webbtjänst. Enligt honom tyder det på att Apple håller på att testa en ny variant av iPad 2.

ipad 2 ipad mini

De nuvarande modellerna av iPad 2 använder sig av enhetsidentifierarna iPad2,1, iPad2,2, iPad2,3 och iPad2,4. De olika enhetsidentifierarna visar bland annat om den aktuella modellen har 3g eller inte. Nya iPad har exempelvis enhetsidentifierarna iPad3,1. iPad3,2 och iPad3,3.

Enligt Marco Arment har det nyligen dykt upp två nya enhetsidentifierare, iPad2,5 och iPad2,6. Det skulle visserligen kunna betyda att Apple planerar att släppa uppdaterade modeller av iPad, men Marco Arment anser inte att det är speciellt troligt.

Apple släppte redan en uppdaterad version av iPad 2 i samband med lanseringen av nya iPad i mars som har enhetsidentifieraren iPad 2,4. Den enda nyheten är att den uppdaterade versionen har en annorlunda processor.

– iPad2,5 och iPad2,6 skulle helt enkelt kunna vara några tråkiga uppdateringar av iPad 2 som är billigare än de tidigare modellerna. Med tanke på att den funnits så länge på marknaden skulle det emellertid vara ett konstigt drag från Apple sida, skriver Marco Arment.

Istället spekulerar han i att de nya enhetsidentifierarna står för en ny mindre iPad som populärt kallats iPad Mini.

– En mer trolig förklaring är att iPad2,5 och iPad2,6 står för en ny ”iPad Mini”. Stämmer det betyder det att iPad Mini helt enkelt är en mindre version av iPad 2, skriver han vidare.

Flera analytiker har tidigare förutspått att iPad Mini inte kommer att bestyckas med den retinaskärm som används i nya iPad, utan använda samma bildskärm som iPad 2 för att hålla priset nere.

– Jag slår vad om att de kan sälja iPad Mini för 249 dollar (cirka 1 700 kronor i USA), och det vore ett kap, skriver Marco Arment i sin blogg.

IDG News