Den 19 maj 2001 slogs dörrarna upp till Apples första Apple Store. Den ena belägen i Glendale, Kalifornien och den andra i McLean, Virginia. I dag har företaget nästan 380 butiker världen över och expanderar i snabb takt.

apple store new york
Apple Store på femte avenyn i New York drog enligt Bloomberg in 350 miljoner dollar under 2009, över en miljon dollar i försäljning om dagen.

När Apple 2001 meddelade att företaget kommer att satsa på sina egna butiker möttes beslutet av stor skepsis från fler analytiker. Apple hade vid tillfället fyra miljarder dollar i kontanter, men att satsa på detaljhandel är en dyr historia och många ställde sig frågande till om Apple hade råd att genomföra sina planer.

En av de som var mest kritiska till Apples planer var David Goldstein på konsultföretaget Channel Marketing.

– Jag ger Apple två år innan företaget tvingas släcka ned ett mycket smärtsamt och dyrt misstag, uppgav David Goldstein i en artikel i Business Week i maj 2001.

Andra analytiker var dock mer positivt inställda till Apples planer.

– Apple har nu chansen att locka till sig nya kunder med hjälp av sin nya strategi att satsa på exklusiva butiker, uppgav Daniel T. Niles på analysföretaget Lehman Brothers.

Mest optimistiskt var Apple självt som öppnade över 25 butiker redan samma år. Enligt Apples dåvarande ekonomichef, Fred Anderson, kunde företaget nå ett nollresultat på sin investering i Apple Store, innan slut av 2001, mindre än ett år efter de första två butikerna såg dagens ljus.

Steve Jobs förklarar filosofin bakom Apple Store inför premiären i maj 2001.

Växtvärken tar vid

Under 2001 hade Apple en total försäljning på 5,4 miljarder dollar. Företagets Apple Stores stod för 5,4 miljoner dollar i försäljning. Apple avslöjade inte om företaget gjorde en förlust det året, men det är ganska troligt att så var fallet.

Under det kommande året fortsatte Apple att redovisa en förlust i sina butiker. Under 2002 öppnade Apple 13 nya butiker och rapporterade en försäljning på 283 miljoner dollar. Trots det gjorde företaget en nettoförlust på 22 miljoner dollar. 2003 öppnade företaget ytterligare 25 nya butiker. Butiksförsäljningen nådde 621 miljoner dollar, men förlusten hade nu sjunkit till endast fem miljoner dollar. Företagets butiker höll på att vända från förlust till vinst.

Vinsten börjar rulla in

Under det fjärde kvartalet 2003 rapporterade Apple för första gången att Apple Store gick med vinst. Nästföljande år hade butikerna sitt första vinstgivande helår, och har gått med vinst sedan dess.

apple store försäljning

För varje år som går ökar både försäljningen och vinsten från Apple butiker världen över. 2008 meddelade Apple att Apple Store passerad miljardvallen och vinsten landade på 1,33 miljarder dollar under helåret. Omsättningen för året låg på 6,3 miljarder dollar.

En vinstmaskin som fortsätter att växa

Baserat på siffror från slutet av 2011 hade Apples butiker i slutet av förra året över 36 000 anställda världen över, vilket motsvarar cirka 60 procent av det totala antalet anställda på Apple.

apple store femte avenyn new york
Samtliga Apple Store-butiker följer samma typ av planlösning.

I dag finns det 378 Apple Store-butiker i 13 länder. Den första butiken i Sverige ser ut att bli den som öppnas i Täby Centrum utanför Stockholm inom kort. Ytterligare en butik kommer enligt uppgift att öppnas i Malmö senare i år.

IDG News