Köpmarknaden för skrivare är en tät djungel. Det finns så otroligt mycket att tänka på samtidigt som det i praktiken inte finns särskilt mycket att välja mellan. De flesta skrivare som släpps i dag är så kallade multifunktionsskrivare med inbyggd kopiator och skanner. Det innebär att du kan stöta på allt från en fantastisk fotoskrivare med dåliga kopieringsfunktioner till en fantastisk kopiator och skanner med medelmåttiga utskriftsfunktioner.

Sedan finns också den ständiga frågan: laser eller bläck? Och finns det några andra alternativ? Färglaser har blivit billigare och därmed konkurrerat ut svartvit laser helt, men priset på toner har i stället höjts. Vi hjälper dig reda ut begreppen och tipsar om våra favoritskrivare i alla kategorier.

Skrivardelning
Det finns många olika vägar till skrivardelning. Det absolut lättaste är att skaffa en nätverksskrivare, många tillverkare bygger in både trådbundet och trådlöst nätverk i sina nya skrivare. HP ligger långt fram, som första tillverkare att ha stöd för AirPrint har de också sin egen ePrint-standard som låter dig mejla dokument direkt till din skrivare för utskrift. Har du den uppkopplad på nätverket kommer också alla datorer i nätverket att se skrivaren.

Ett annat alternativ är att koppla skrivaren till en router. Många nya routrar har stöd för skrivardelning via den inbyggda mjukvaran. Koppla bara in skrivaren i routerns usb-port. På router-sidorna kan du läsa mer om dessa routrar.

Visste du dessutom att din Mac har en inbyggd router och inbyggda funktioner för skrivardelning? Har du en skrivare kopplad till din dator kan du via Systeminställningar göra den tillgänglig för andra datorer i ditt nätverk.

Laser eller bläckstråleskrivare?
vi ska försöka hjälpa dig reda ut frågan om vad som är bäst, bläck eller laser. Bläckstråleskrivare plockar poäng genom att vara billiga och göra riktigt bra fotoutskrifter. Laserskrivare är ofta större och tyngre men gör betydligt bättre ifrån sig när det gäller att skriva ut text. Det blir inte heller kladdigt som det kan bli med bläckstråle. Däremot går det inte att skriva ut på glansigt papper med laser.

En annan fördel är att tonerkassetterna som används till laser inte torkar och att de är lätta att hantera. De räcker också längre än bläckpatroner, som behöver bytas oftare. Vad gäller utskriftskostnader så är det i dagsläget ganska jämnt mellan bläck och laser. När laserskrivarna sjönk i pris gick deras tonerkassetter upp i pris och kan kosta mer än själva skrivaren.

Det handlar alltså om vad som passar bäst för just dig. Vill du ha en mångsidig skrivare som skriver ut på olika typer av papper och presterar bra på fotoutskrifter bör du välja bläck. Laser är för dig som prioriterar snabbhet, skarp text och många kopior.

Färgsublimering?
Färgsublimering är en teknik som skiljer sig från laser- och bläckstråleskrivare. Med hjälp av värmeöverföring hettas färgämnen på en plastfilm upp så att färgen kondenseras på papperet. Tekniken används främst för foton och lämpar sig framför allt för mindre utskriftsformat. En sublimeringsskrivare går att göra mycket mindre och strömsnålare än laser- och bläckstråle­skrivare. Som tillval går därför många av dessa skrivare att driva med batteri. Ett exempel på en sådan skrivare är Canons Selphy CP810 som släpps i sommar som efterträdare till Selphy CP800.