Det svenska produktionsbolaget Day4 uppmärksammar hur lätt det är att skapa falska rykten om Apple och hur snabbt det går att förvandla ett vagt påstående till en ”sanning”.

I förra veckan publicerade en lång rad tekniksajter, däribland Cult of Mac, Wired och amerikanska Macworld, artiklar om en ny sorts ”asymmetrisk skruv” som Apple tagit fram i syfte att göra det svårare för oss användare att öppna våra iPrylar. Vad ingen visste var att det hela var ett experiment som iscensatts av Day4.


Det här fotografiet lades upp på Reddit, sedan var cirkusen i full gång.

Medan skribenterna uttryckte viss skepsis valde uppskattningsvis 90 procent av dem som kommenterade artiklarna att tro att det var sant. Följaktligen dröjde det inte länge innan det vimlade av inlägg på Facebook, Twitter och Google+ där folk förfasade sig över det senaste galna påfundet från Apple.

Det lades till och med upp långa filmklipp på YouTube i ämnet:

- Det är smått oroande ibland hur drev går igång och vilken fart de tar utan att folk är kritiska. Folk tar ställning för situationer som kanske aldrig har hänt, och spinner vidare det vilket till slut resulterar i att det blir fakta, skriver Lukasz Lindell från Day4 på företagets blogg (länk nedan).