Den mest effektiva metoden för att komma åt de utländska videotjänsterna är genom ett vpn-program. Vpn står för virtual private network och låter dig enkelt uttryckt skapa en tunnel till en annan del av nätet.

Vpn används ofta för anonymisering, men vissa vpn-tjänster (som den vi berättar om nedan) låter dig också surfa under ett utländskt ip-nummer. På så vis kan du framstå som en inhemsk nätanvändare för de videosajter som spärrar svenska ip-nummer.

Vad är då poängen med att kunna strömma film från utlandet? Det korta svaret är att Sveriges strömningstjänster står sig slätt mot de internationella sajterna. Några av de svenska videotjänster som vi har testat i den här artikeln tyder på att utvecklingen här hemma är på väg åt rätt håll, men i vissa avseenden lämnar de fortfarande en del att önska.

De utländska tjänsterna har större utbud, mer hd-video – och är ofta gratis. På Hulu finns till exempel massor av gratisvideo och på Netflix betalar du några dollar per månad för obegränsad tillgång till det jättelika videoarkivet. Det skadar inte heller att de utländska tjänsterna visar filmer och tv-serier tidigare än de svenska.

I exemplet på nästa sida använder vi vpn-tjänsten Hide My Ass (hädanefter ”HMA”). Namnet kanske inte övertygar, men det här rör sig om en av de äldre vpn-tjänsterna på nätet, och den är både snabb och stabil. Baksidan av myntet är att HMA kostar omkring tio dollar per månad. Betaltjänster är dessvärre nödvändiga eftersom gratisalternativen tenderar att sakna den hastighet som krävs för att hantera strömmande video.

Är vpn lagligt? Så säger experten

Daniel Westman är doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet. Han säger att det inte finns något i svensk lag som förbjuder användning av utländska ip-nummer.

Kan man då känna sig trygg när man använder vpn för att komma åt materialet på utländska sajter?

– Ja, om det bara handlar om att skaffa sig en ip-adress från en annan adressrymd, säger Daniel Westman. Då utnyttjar man bara svagheten i tekniken som används för att bestämma varifrån man kommer.

I vissa fall kan man möjligen bryta mot användaravtal, menar han, men själva tekniken är inte olaglig.

– Blockering av IP-nummer bygger inte på att man intygar att man kommer från det ena eller andra landet. Det är något som bara fungerar i bakgrunden.

Så här använder du HMA

Gå till hidemyass.com, klicka på PRO VPN och ange abonnemangslängd och betalningssätt för att köpa tjänsten. Kom ihåg att kryssa ur rutan ”Automatically renew subscription” om du inte vill att ditt konto ska debiteras automatiskt i framtiden.

Invänta ett mejl från HMA och följ sedan länken i mejlet. Logga in på sajten och klicka på sourceforge-länken för att ladda ned TunTap-drivrutinen. Klicka sedan på den gröna texten intill OS X-symbolen för att ladda ned Hide My Ass till din dator.

Installera först TunTap-programmet (som säkerställer att din dator kan skapa IP-tunneln) genom att klicka på ikonen och följa instruktionerna. Installera sedan HMA-klienten på samma sätt. Därefter öppnar du programmet genom att klicka på programikonen.

Välj Country Selection från menyn till vänster och ange en server i ett land (till exempel USA) där den sida som du vill komma åt är belägen. Skriv in det användarnamn och lösenord som du angav på HMA-sajten och klicka sedan på Connect to VPN.

Klart! Nu kan du surfa i hela världen. Först bör du dock tömma din webbläsare på kakor eftersom de kan ange din belägenhet och hindra åtkomsten till vissa sajter. I Safari klickar du därför på fliken ”Safari” i menyn och väljer ”Återställ Safari”.

Testa nu tjänsten genom att gå till exempelvis hulu.com och kolla in det senaste avsnittet av Modern Family. Glöm inte heller att koppla ned din vpn när du har surfat klart på de utländska sajterna eftersom din vanliga uppkoppling sannolikt är snabbare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning