OS X 10.8 Mountain Lion är till det yttre ingen stor uppgradering, och de flesta användare kommer kanske känna sig lite besvikna efter installationen då det mesta ser mer eller mindre identiskt ut jämfört med OS X 10.7 Lion.

Mountain Lion har dock över 200 nyheter, varav de flesta är synliga först när vi börjar dyka ned djupare under skalet. MacWorld har testat Mountain Lion för att ta reda på om uppgraderingen är värd sina slantar.

Att tänka på innan du installerar

I våra tester av Mountain Lion stötte vi inte på några kompatibilitetsproblem med de program vi använder. Det finns dock risk för att ett eller flera av dina program måste uppdateras av sin respektive utvecklare för att fungera problemfritt. För att kontrollera vilka program som ännu inte fungerar med Mountain Lion kan du besöka Roaring Apps. Det kan också vara värt att vänta ett tag innan du uppgraderar för att se om nya problem upptäcks med progam som du behöver, och ge utvecklarna en chans att rätta till dem.

Har du ett program som du är osäker på bör du vänta med att installera Mountain Lion innan du kan bekräfta att programmet fungerar problemfritt i Mountain Lion.

Hårdvarukraven för Mountain Lion har även höjts något jämfört med Lion. Det betyder att det endast kan installeras på någon av följande modeller:

  • iMac (Mitten av 2007 eller senare)
  • MacBook (Slutet av 2008 Aluminum, eller början på 2009 och senare)
  • MacBook Pro (Mitten/Slutet av 2007 eller senare)
  • MacBook Air (Slutet av 2008 eller senare)
  • Mac Mini (Början på 2009 eller senare)
  • Mac Pro (Början på 2008 eller senare)
  • Xserve (Början på 2009)

Är du osäker på vilken modell du har kan du kontrollera det genom att välja Om den här datorn från Apple-menyn och sedan klicka på Mer info. Högst upp i fönstret som visas kan du se vilken årsmodell av din Mac du har.

Mountain lion systemkrav

De övriga systemkraven för Mountain Lion är två gigabyte arbetsminne och tolv gigabyte ledigt utrymme på hårddisken. Du kan uppgradera från OS X 10.6.8 Snow Leopard och senare.

Sist men inte minst, ta alltid en säkerhetskopia av din hårddisk innan du uppgraderar till Mountain Lion.

Smidig installation

Precis som med Lion kan du endast köpa och uppgradera till Mountain Lion via Mac App Store. Installationsfilen väger in på drygt fyra gigabyte, och planerar du att installera operativsystemet redan vid premiären kan du räkna med att det kan ta en stund att ladda ned på grund av den höga trafiken.

Mountain lion installation

Installationen i sig självt är busenkel och det enda du egentligen behöver göra är att ange vilken hårddisk du vill installera Mountain Lion på. Efter det sköter installationen sig självt fram till att du ska logga in.