För ovanlighetens skull lyckades Apple inte leva upp till marknadens förväntningar när företaget under tisdagskvällen presenterade resultatet för årets andra kvartal. Däremot överträffades företagets egen prognos från april med nöd och näppe.

Omsättningen under perioden uppgår till 35 miljarder dollar, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan. Om man i stället ser till de två närmast föregående kvartalen handlar det om en tillbakagång.

Vinsten efter skatt uppgår till 8,8 miljarder dollar, vilket kan jämföras med 7,3 miljarder dollar för motsvarande period 2011.

Vad gäller iPhone såldes det 26 miljoner exemplar, vilket är en ökning med 28 procent på årsbasis. Analytikerna på Wall Street hade emellertid förväntat sig ytterligare tre miljoner sålda exemplar under perioden.

När det kommer till iPad hamnade siffran på 17 miljoner sålda enheter, vilket motsvarar en ökning på 84 procent under det senaste året. På denna punkt lyckades Apple överträffa de amerikanska analytikernas förväntningar.

Vidare såldes 4 miljoner Macar och 6,8 miljoner iPodar. Detta motsvarar en ökning med 2 procent, respektive en minskning med 10 procent. Dessutom såldes 1,3 miljoner exemplar av Apple TV, en ökning med 170 procent.

- Vi är exalterade över att ha lyckats sälja rekordmånga exemplar av iPad under junikvartalet, säger Apples vd Tim Cook i en kommentar.

I övrigt kan konstateras att antalet iCloud-användare nu överstiger 150 miljoner och att det sammanlagt sålts 410 miljoner enheter med iOS sedan 2007. Den så kallade kassan är uppe i 117,2 miljarder dollar (motsvarande 820 miljarder svenska kronor).

Apples aktie backade med drygt 5 procent i den så kallade efterhandeln på Nasdaqbörsen, något som med största sannolikhet beror på iPhonesiffrorna.