Torsdagens rapport från Greenpeace rörande hur stor mängd förnyelsebar energi som används på Apples datacenter i North Carolina har under det senaste dygnet mött hård kritik.

Rich Miller på Data Center Knowledge har lusläst den 13-sidiga rapporten och upptäckt ett antal tveksamheter. Bland annat påstås energiförbrukningen för Apples datacenter ligga på 81 megawatt, detta trots att det i verkligheten ligger på 20 megawatt vid full kapacitet.

Slutsatsen blir att Apple i dagsläget använder sig av 60 procent förnyelsebar energi på sitt datacenter i North Carolina och inte 22,6 procent som Greenpeace hävdar. Därmed borde elektronikjätten hamna i topp i undersökningen och få beröm i stället för bottenbetyg.

Miller ställer sig även frågan om Greenpeace medvetet lyfter fram Apple som svarta fåret i syfte att skapa fler rubriker.


Greenpeace har sedan 2006 drivit en lång rad kampanjer riktade mot Apple, däribland Green my Apple.

Apples taleskvinna Kristin Huguet säger till affärstidningen Forbes att dataparken i North Carolina kommer baseras helt och hållet på förnyelsebar energi senast i februari. Vad gäller de kommande anläggningarna i Oregon och Nevada gäller 100 procent ren energi från dag ett.