I syfte att underlätta för amerikanska företag och institutioner att välja datorer och skärmar utifrån deras miljöegenskaper skapades bedömningsverktyget EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) i augusti 2002. Produkterna bedöms enligt 51 olika kriterier och de som uppfyller kraven får en guld-, silver eller bronsmärkning.

Nyligen avslöjades emellertid att Apple drar sig ur samarbetet med EPEAT, detta med motiveringen att miljömärkningen går stick i stäv med företagets designval. Till exempel krävs att datorer ska gå att plocka isär med vanliga verktyg, vilket inte passar in på nya produkter som Macbook Pro med retina-skärm.

Som en direkt följd av Apples beslut väljer nu San Franciscos miljödepartement att stoppa alla inköp av Macar för kommunala medel, rapporterar Wall Street Journal.


Fram tills nyligen var 39 av Apples produkter godkända av EPEAT, däribland iMac.

Med tanke på att det endast finns mellan 500 och 700 Macar i kommunens ägo lär inte Apple drabbas särskilt hårt, men om fler städer följer i San Franciscos fotspår kan det lätt bli en snöbollseffekt. Det är även högst troligt att elektronikjätten återigen blir föremål för attacker från miljöorganisationer som Greenpeace.