När du startar Mactracker första gången kommer programmet att visa de senaste produkterna i en lista i mitten av applikationens huvudfönster. Det är därför viktigt att du kontinuerligt uppdaterar programmet via App Store for Mac så att du alltid har tillgång till information om nya prylar.

Om du klickar på en ikonbild av en produkt i listan i programmets huvud­fönster öppnas ett mindre fönster som ger dig snabbfakta om prylen. Lanseringsdatum, initialt pris i dollar och en översikt av tekniska prestanda presenteras på direkten.

I en horisontell meny i det mindre granskningsfönstret finner
du genvägar till ytterligare information om operativsystem, anslutningsmöjligheter och formatstöd samt en kort historik. Under menyvalet Notes döljer sig sådant som länkar till supportforum och officiell information från tillverkaren.

Via programmets horisontella huvudtoppmeny kan du söka efter en särskild modell eller typbeteckning. Du kan även föra in extrainformation om din egen Mac, exempelvis om du uppgraderat prestanda eller lagringskapacitet. Under menyn Mactracker och menyvalet Preferences har du möjlighet att låta iCal varna dig när garantin på din Apple-produkt är på väg att gå ut.

I den vänsterställda vertikala menyn hittar du din egen sökhistorik, alltså vilka produkter du läst på om i Mactracker. Vidare hittar du menyvalet My Mac där du automatiskt har tillgång till upplysningar om den dator som du för tillfället använder Mactracker på.

Menyvalet Timeline är extra intressant för nördar och faktafinnare. Här kan du bläddra genom Apples produkthistoria från 1984, då den första Macen lanserades, fram till nu. Funktionen är ypperlig när du står i begrepp att köpa en pryl på andrahandsmarknaden.

Givetvis kan du navigera bland produktkategorierna för att på så sätt hitta fram till rätt information om rätt pryl. Genom att klicka på en folder ser du alla produkter i kategorin i en lista i programmets huvudfönster och med ett klick till öppnar du granskningsfönstret för just den produkt du är intresserad av.

En avdelning i den vänsterställda vertikala menyn förtjänar ett särskilt hedersomnämnande, nämligen Software. Förutom att det är späckat med data om fysiska produkter innehåller Mactracker även information om olika operativsystem, inklusive historik.

En rätt kul detalj är att varje viktig uppdatering av operativ­systemversionerna presenteras med deras interna arbetsnamn hos Apple. Här ser vi exempelvis att Mac OS 7 släpptes
i maj 1991 och hade kodnamnet Big Bang, vilket kan tolkas som att Apple vid den tiden ansåg att uppdateringen var en riktigt stor förbättring mot tidigare.

Oavsett om du vill jämföra en Appleprodukts specifikationer med en annan eller nostalgisurfa bland sköna gamla burkar rekommenderar vi att du installerar Mactracker via App Store. Priset är ju dessutom oslagbart.

Glöm inte att Mactracker också finns som Phone- och iPad-app. Du hittar den på:

Fakta: Mactracker

Funktion: Kunskapsbank
Version: 6.4
Mer info:
Pris: Gratis