Somliga program som vänder sig till nybörjare är förenklade och strippade nästan till dumhetens gräns. Så är inte fallet med Anime Studio, som i den enklare Debut-versionen bara kostar drygt 300 kronor men ser ut som en riktig proffslösning.

Smith Micro har byggt Anime studio med en Photoshop-liknande filosofi. Man kan välja version efter plånbok och behov, men även instegsversionen ser i allt väsentligt ut som proffsmotsvarigheten, skillnaden sitter mer under huven. Det är bra om man kanske blir så intresserad att man vill gå vidare till mer professionell animering.

Nya funktioner i version 8 är bland annat ett smart vektoriseringsverktyg som underlättar om man vill importera ett eget bildelement som inte håller för att dras upp stort. Omgjort till vektorgrafik kan det ökas i storlek hur mycket som helst. Det finns också en wizard för att snabbt komma i gång och bygga egna ”gubbar,” antingen från scratch eller efter förlagor. Nöjet i att se konkret resultat tidigt är viktigt för motivationen.

Motion tracking
Sedan tidigare finns även motion tracking inbyggt vilket gör det möjligt att spela in rörelsemönster från videoklipp ­– mönster som sedan återanvänds.

Principen i Anime studio är densamma som i ”riktig” animering och man jobbar därför efter en timeline, bildruta för bildruta. Figurerna byggs med ett skelett av streck som dikterar hur kroppen ska röra sig och dessa kan ställas in med många leder och mycket invecklade parametrar. Det tar en hel del tid och kräver stor skicklighet, men rätt utförd kan animeringen se otroligt bra ut.

Cockpitkänsla
Gränssnittet är modulbaserat och har en ”allt samtidigt”-filosofi som är praktisk när man lärt sig vad allt betyder. Det är dock lite väl gyttrigt och det är lätt att få en cockpitkänsla av alla reglage och rutor överallt. Inlärningskurvan är brant och vi hinner inte bli några Pixar-ämnen innan testdagarna är slut. Det är inget konstigt i sig, men överlag känns hela designen, trots att detta är version 8, ganska mycket Mac OS 9. En uppfräschning vore på sin plats.

Debut-versionen av Anime studio har inte möjlighet att samarbeta med externa programvaror och därför har Smith micro byggt in en del extrafunktioner i programmet, bland annat en ljudinspelare. Man har även inkluderat delning till exempelvis Youtube, vilket känns helt naturligt 2012, men ärligt talat är det ganska onödigt. Om man använder den här typen av program kan och vill man nog hantera Youtube manuellt. Den manuella sidan är trots allt mycket av behållningen med animeringen.

Fakta: Anime Studio Debut 8

Funktion: Animation, filmskapande
Version:
 8
Mer info: 
Pris: 350 kr

  • Funktionsrikt
  • Modulärt
  • Multiplattform

  • Gyttrigt gränssnitt
  • Svårbemästrat
  • Begränsade ritverktyg

Betyg: