Test Macbook Pro 2015 hittar du här

Ingen kan ha missat uppståndelsen kring nya retina Macbook Pro (och när du väl sett den skärmen i verkligheten känns alla andra skärmar minst sagt fjuttiga) – vad någon däremot kanske missat är att Apple samtidigt passade på att uppdatera alla Macbook Pro-modeller. De är kanske inte lika häftiga som nya Retina Macbook Pro – men de har sina fördelar i ett lägre pris och möjligheten att välja mellan fler konfigurationer för att anpassa Macen till dina krav.

Missa inte: Köpguide till och tester av alla Apples produkter

Samma lika
Vid en första anblick så slås vi av den nya… Nej. Det finns inget nytt alls på utsidan. Faktum är att det är precis samma design som vi haft i snart fyra år då Unibody-designen kom. Även om designen fortfarande håller och känns exklusiv så borde det vara dags för en uppdatering. Eftersom nya Retina Macbook Pro fick ett betydligt smalare chassi, en ny mindre magsafe-kontakt, ingen dvd-enhet och ett nytt utblås för fläktarna känns det som att den nuvarande designen sjunger på sista versen och att även de övriga Macbook Pro borde uppdateras till samma design inom en nära framtid.

Turboboost piskar upp hastigheten rejält
För att hitta det nya får vi istället titta på insidan, och där har det som tur är hänt lite. Vi får som i alla mindre uppdateringar av Macbook Pro bättre prestanda tack vare nya processorer och grafikkort. Intels turboboost-funktion piskar dessutom upp processorerna i både 13- och 15-tummarna med en automatisk överklockning som låter processorerna arbeta i en högre klockfrekvens.

I praktiken betyder det att 13-tummaren med wn 2.5 GHz Intel Core i5 kan komma upp i hela 3.1 GHz och den lite kraftigare 15-tummaren med en 2.6 GHz Intel Core i7 kan skrämmas upp rejält till 3.7 GHz.

Vassare grafik med nya Intel- och Nvidia-kretsar
Grafiken i 13-tummaren drivs nu av Intel HD Graphics 4000 (tidigare var det 3000-modellen) vilket innebär ett rejält lyft i prestanda. 15-tummaren har samma upphottade 4000-kort men toppar utöver det med ett starkare Nvidia Geforce GT 650M kort som kan fås med 512 megabyte eller 1 gigabyte gddr5-minne. De föregående modellerna av Macbook Pro hade AMD:s Radeon-kort men nu har Apple alltså återgått till Nvidia igen.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning