Äntligen mer internminne
Den integrerade grafikkretsarna använder en bit av internminnet för grafiken. En riktigt välkommen nyhet är därför att du kan få Air med åtta gigabyte internminne där tidigare gräns var fyra gigabyte. Nu är fyra gigabyte standard och det är förvisso tillräckligt för alla som har enklare krav på användning. Webbläsare, Mail, Spotify och kanske något program till. Med krav på flera och tyngre program kör man tidigt i taket och OS X börjar växla till disk.

Vid växling till disk är förstås en flash-lagring som skyfflar upp till 500 megabyte i sekunden väldigt trevligt när internminnet börjar tryta. Jämfört med att lyssna och vänta till en rasslet från hårddisk är det inte alltid man märker den här växlingen så flash-lagring har onekligen en synergieffekt på hela datorn. Minnet är av typen 1 600 megahertz ddr3l sdram.

Precis som tidigare kan du inte byta internminne i MacBook Air då det sitter fastlött på moderkortet. Det stående tipset inför köp är därför att välja åtta gigabyte från första början hos Macbook Air. De 980 kronorna det kostar gör att du alltid har en marginal uppåt även om du idag endast kör enstaka program. För är det något man brukar lägga till sig så är det en vana att köra fler och fler program parallellt. Då behöver du aldrig fundera i efterhand på att du valde för lite från början.

Är du en flitig användare av Apples Pro-program som Aperture, Final Cut och liknande kombinationer som Adobe-sviterna slår man snabbt i taket. Särskilt tillsammans med webbläsare, iTunes och andra program igång. Kör du till exempel kombinationen Lightroom, Photoshop och raw-bilder från en modern systemkamera är du uppe på nivån där åtta gigabyte inte alltid räcker till.

Du kan heller inte byta internminne hos Macbook Pro Retina-modellen då den är precis lika sluten i sin konstruktion som Macbook Air. Fast där har du den trevliga möjligheten att köra 16 gigabyte internminne – också det starkt välkommet – för strax under 2 000 kronor. Retina-Macen kommer med åtta gigabyte som standard vilket kan anses som rimligt minimum. Med tanke på att du inte kan byta själv så är det ännu en gång en ett enkelt beslut att från första början maximera till alla sexton gigabyte. Du kan fortfarande byta själv hos de övriga Macbook Pro 15- och 13-tum. Officiellt är dock endast 8 gigabyte möjligt.