Snabbare tack vare ssd
Både hos 2011:orna och nya modellerna är Macbook Air påtagligt snabbare än äldre Air-modeller. De är också både upplevelsemässigt rejält kvickare och i praktiken effektivare än äldre Macbook och Macbook Pro-modeller med Core 2 duo-processor. Modernare processorteknik gör givetvis sitt men mycket kommer tack vare att det är ssd-teknik, solid state drive, bestående av fasta kretsar istället för mekanisk hårddisk.

Apple följer sitt tema med starka ord som ”thunder-” och ”super”-någonting. Kort och gott kallar Apple ssd-enheten för flash-minne i all text. Fast bara nästan. På Applestores prislistor kallas det för ”ssd” men resten av informationen används ”flash” som ledord.

11-tummarens flash-lagring skyfflar över 500 megabyte i sekunden i läs- och skrivprestanda och hos 15-tums retina är det 470 respektive 390 megabyte per sekund. Oavsett är det i praktiken väldigt sällan du måste vänta in filhanteringen på dessa Macar. Att tömma papperskorgen med 3 gigabyte och 3 000 filer går så pass snabbt att Finder inte ens bryr sig att slänga upp en ruta på skärmen. Med traditionell hårddisk i en Macbook Pro från 2009 tar motsvarande tömning uppemot halvminuten.

Flash-lagringen är hos 11-tummaren på 64 eller 128 gigabyte. Som tillval på den dyrare modellen kan du välja 256 eller 512 gigabyte för strax under 3 000 respektive 8 000 kronor. 13-tummaren har 128 eller 256 gigabyte från början och kan utökas till 512 gigabyte på den dyrare modellen för strax under 5 000 kronor. Det blir snabbt en dyr Mac ifall du vill öka lagringsutrymmet.

Hos Macbook Pro 13- och 15-tum är det mekanisk hårddisk som gäller. Du får plats med betydligt mer men tappar det ack så viktiga lyft flash-lagringen ger åt både fartkänsla och faktisk mätbar prestanda. Du har som tillval möjligheten att byta mekaniken mot lite mer spännande flash-lagring. Fast då börjar priserna återigen stiga en hel del ifall du vill ha lite mer gigabyte att röra dig med. 256 gigabyte flash kostar nästan 4 000 kronor och då är du med 15-tummaren direkt uppe i samma prisnivåer som retina-Macen som har 256 eller 512 gigabyte där från början.

De här priserna kan förstås komma att ändras ifall branschen utvecklas. Värt att tänka på är att det inte är någon standard 2,5-tums ssd-enhet i Macbook Air och retina-Macen utan en separat krets på en pci-baserad expansionsplats. Du kan inte byta detta på egen hand på dessa två apparater utan komplicerade ingrepp och verktyg vilket också upphäver garantin.


Vänster sida med Macbook Air, Retina och traditionell Macbook Pro 15-tum. Utformningen på 2012:orna är likadan.

  • Macbook Air 11-tum: Usb3, Thunderbolt
  • Macbook Pro Retina: SD-kort, HDMI, Thunderbolt
  • Macbook Pro 2009: Låsspringa, dvd-brännare

Höger sida Macbook Air, Retina och traditionell Macbook Pro 15-tum. Utformningen på 2012:orna är likadan dock givetvis med Magsafe2, usb3 och Thunderbolt istället för Mini Displayport.

  • Macbook Air 11-tum: Magsafe2, Usb3, hörlur
  • Macbook Pro Retina: Magsafe2, Thunderbolt x2, Usb3, hörlur
  • Macbook Pro 2009: Magsafe (2), Ethernet, Firewire800, MDP/Thundebolt, Usb x2, SD-kort, ljud in, ljud ut/hörlur


Två eller tre externa skärmar

Grafikkretsen Intel HD Graphics 4000 är integrerad och jämfört med HD Graphics 3000 i 2011:orna är det enligt Apple 60 procent snabbare och det är på ungefär också det vi märker i testprogram som Cinebench. I spel och liknande kommer effekten att variera och Macbook Air är fortfarande inte en dator optimerad för spel. Vill du ha mer kraft för spel och fortfarande hålla dig med en bärbar Mac ska du alltså även här sikta mot Macbook Pro.

Hos Macbook Pro sitter samma Intel-baserade grafik där man på 15-tummarna också kompletterar med en separat Nvidia Geforce GT 650M-krets på 512 megabyte eller 1 gigabyte dedikerat minne. OS X växlar sedan mellan de två kretsarna beroende på vilken uppgift som är igång. Kraften hos den dedikerade kretsen är i runda slängar två till tre gånger högre och lämpar sig desto mer för exempelvis spel.

Hos Macbook Pro är det tack vare den separata Nvidia Geforce GT 650M-grafikkretsen möjligt att ansluta tre externa skärmar för totalt fyra skärmar inklusive den inbyggda. Lösningar för detta har funnits från bland annat Matrox men det har inte fungerat för att driva skärmarna som separata enheter utan för att låta två eller tre skärmar fungera som en gemensam skrivbordsyta där datorn tolkar skärmarna som en enda stor skärm.

Via thunderbolt kan Macbook med Intel HD Graphics 4000 ansluta upp till två externa skärmar som kör 2560x1600 pixlar. Detta kräver ”MacBook Air (Mid 2012) Software Update 1.0” som ligger där och väntar i Programuppdatering. Totalt tre skärmar inklusive den inbyggda alltså hos Macbook Air och Macbook Pro 13-tum vilket är en trevlig nyhet med den nya grafikkretsen.

Hos 15-tummarna med sin dedikerade grafikrets kan du ansluta tre externa för totalt fyra skärmar. Detta med Apples 27-tums Thunderbolt-skärm vilken har ytterligare thunderbolt-anslutningar så att du kan kedjekoppla skärmarna. Retina-Macen har även en hdmi-anslutning och kan lätt anslutas till en tv eller projektor för upp till 1080p-signal. Apple specar inte mer än så om hdmi-anslutningen, så det är tyvärr oklart ifall den klarar 4K-signal.

Det torde vara uppenbart vid det här laget, men då många frågar så är alltså thunderbolt-kontakten likadan som mini displayport. Ifall du har andra Thunderbolt-enheter ska bildskärmsadaptern ligga sist i kedjan. Däremot finns det inget direkt svar på hur du enkelt och billigt ansluter två externa skärmar av annan sort än Apples till en och samma Thundebolt-anslutning. Någon simpel ”dubbeladapter” för dvi eller displayport finns inte.