Nya kretsar och processorer
Processorerna är Intels senaste kretsuppsättning kallad ”Ivy Bridge” som är helt nya för i år. Lanseringen av nya Macar har i princip väntat på att Intel ska komma igång med sin produktion. Det finns här en skillnad jämfört med äldre versioner av Core i5- och i7-processorerna där de nyare modellerna är effektivare och därför ger viss märkbar prestandaökning. Det är sådant som märks i situationer med långa och tunga beräkningar där du kan vinna 10 till 20 procent kortare väntetider jämfört med 2011 års maskiner.

Macbook Air använder en Core i5-processor med två kärnor med ”Hyper Threading” där varje fysisk kärna har varsin virtuell kärna. Aktivitetskontroll listar fyra kärnor som aktiva men det är alltså endast två riktiga kärnor. Beroende på programvara har de virtuella kärnorna från ingen positiv effekt alls till blygsamt inverkan där vissa typer av beräkningar också kan dra rejäl fördel av tekniken.

11-tummaren har en Core i5-processor (beteckning i5-3317U) på 1,7 GHz med ”turboboost 2.0” upp till 2,6 GHz vilket innebär att processorn tillfälligt kan accelerera så långe det finns marginaler inom kraftförsörjning och värmeutveckling. Traditionell turboboost handlade om att endast använda kraften från en ensam kärna. En del program, särskilt äldre sådana, är inte konstruerade så att de kan använda flera kärnor samtidigt och där kickar den här finessen in och tar över. Denna teknik har Intel vidareutvecklat med senaste generationen processorer.

13-tums Macbook Air använder en Core i5-processor på 1,8 GHz (troligtvis i5-3427U) med turboboost på 2,8 GHz. Båda modellernas processor använder 3 megabyte nivå 3-cache för snabb mellanlagring av data och instruktioner. I praktiken är skillnaden mellan de två processorerna väldigt liten och skulle du vilja ha mer kraft finns som tillval en Core i7-processor på 2 GHz med 3,2 GHz turboboost och 4 megabyte nivå 3-cache. Core i7 är i sig något snabbare vid beräkningar jämfört med sin motsvarande i5-modell utöver själva klockfrevensen.

Tidigare erfarenhet av att välja Core i7-processor är att denna lilla kick i kraften förvisso syns och märks vid användning men att datorn framför allt blir varmare på grund av att i7-kretsen helt enkelt drar mer effekt och utvecklar mer värme. Då sätter också fläktarna igång oftare. Med de nya 2012-modellerna rör det sig troligtvis om en Core i7-3667U som på pappret har samma effektförbrukning om 17 Watt. Förhoppningsvis kommer du med årets modeller därför inte drabbas av samma fläktsusande som tidigare. Men det återstår att se.

I skrivande stund kostar Core i7-processorn 1 470 och 980 kronor extra för 11- respektive 13-tummaren. Dessutom måste du välja den dyrare konfigurationen vilket gör att en Core i7-utrustad Macbook Air kanske blir ganska ordentligt dyrare än du först räknat med. Tyvärr är det så här Apples utbud är utformat.

15-tummaren kör fyra kärnor
Kliver vi över till Macbook Pro-modellerna har 13-tummaren snabbare klockfrekvenser på 2,5 respektive 2,9 GHz där den senare också är en i7-processor. Det är fortfarande dubbelkärniga processorer men vi kan vänta oss en tydlig skjuts i ren beräkningsförmåga som att rendering, konvertering av filmformat och att hantera RAW-bilder. Men det är inte alls säkert vi märker att det går snabbare rent handhavandemässigt då 13-tums Macbook Pro sitter med en mekanisk hårddisk. Så alla uppgifter som inkluderar filaccess i stora mängder, exempelvis bearbetning av video och foto, kommer många gånger att både upplevas och faktiskt vara snabbare med Macbook Air.

15-tums Macbook Pro använder fyrkärniga i7-processer på 2,3 och 2,6 GHz och där finns det en helt annan arsenal av kraft med tydlig effekt på allt som har med beräkningskraft att göra. Renderingstider och hantering av raw-filer påverkas direkt av de extra kärnorna. turboboost ligger på 3,3 respektive 3,6 GHz och nivå 3-cache på 6 megabyte. Du kan för en summa på nästan 2 500 kronor peta upp detta till 2,7 GHz och 8 megabyte nivå 3-cache på de dyraste varianterna av Macbook Pro 15-tum.

2,3-GHz-processorn är en i7-3615QM, 2,6 GHz-varianten troligtvis en i7-3720QM och den dyra varianten troligtvis en i7-3820QM, ”näst värsta” av de mobila processerna från Intel.

Processormässigt är det identiskt hos 15-tummarna men Retina-versionen har en fördel med sin flash-baserade lagring. Vad menas med ”Troligtvis” när vi beskriver Intel-processorn? Jo, Apple specificerar inte modellbeteckningen på Intel-processorna de använder utan detta kan bekräftas först med datorn till hands.

Cinebench 11.5 är ett 3d-renderingstest som effektivt tar tillvara på kraften hos samtliga kärnor i processorn och lastar dem närmare 100 procent under testet. Här är det tydligt att skillnaden mot förra årets modeller finns där men inte är särskilt stor. Skillnaden mot äldre modeller är däremot betydande. Retina-modellen är med sina fyra kärnor en riktigt effektiv maskin och utmanar den stationära iMacen som är rekordhållaren.


Att importera 75 RAW-bilder a 12 megapixel styck kräver en del av hårddisken och en hel del mer av projektorerna. OS X lastar kring 80 procent av kärnorna och det finns en fördel av att lagra biblioteket på ssd. Helt klart är fyrkärnig processor starkt rekommenderat för dig som arbetar med den här typen av uppgifter. Vi har inte med resultatet från 2010 års Macbook Air då den slår sönder skalan med sina 450 sekunder. Retina-modellen går här förbi den tidigare toppresterande värsting-iMacen. Macbook Pro 15-tum är alltså helt i nivå med de snabbaste stationära!