Nästan alla webbläsare kommer i dag fulltankade med tusentals möjliga och omöjliga funktioner. Och det som inte finns inbyggt på plats kan nästan alltid kompletteras med hjälp av ett tillägg. Fast bara nästan alltid. Ibland går du på en nit.

Har du speciella behov eller önskemål behöver du lyckligtvis inte förtvivla. Apple har gjort det väldigt enkelt att bygga egna tillägg till Safari. Det enda du behöver kunna är lite html och lite javascript. Har du bara det i din kunskapsarsenal kan du bygga nya knappar och menyer och förändra det mesta du ser i din webbläsare.


Bygg eget. Det finns en uppsjö av mer eller mindre fantastiska tillägg till Safari. Om du saknar något är det faktiskt inte särskilt svårt att bygga din egen specialanpassade plugg.

Skaffa utvecklarkonto
Ett exempel på en klar brist i tilläggsfloran på Apples hemsida är en enkel sökmotor för MacWorld. Vad världen otvivelaktigt behöver är en möjlighet att högerklicka på ett ord på nätet och direkt söka på det i idg:s motor. Du ska nu göra detta möjligt.

Först och främst måste du skaffa dig ett utvecklarkonto hos Apple. Detta är faktiskt ett krav. Genom att göra detta kommer du att få fatt på ett digitalt certifikat. Detta behövs för att kunna kompilera dina tillägg. Processen är lite omständlig, men kostar ingenting.

Gå till och logga på med ditt Applekonto. Alternativt kan du skapa ett nytt, om du inte vill blanda ihop din utveckling med det privata. När du kommit in klickar du på Programs & Add-ons. På nästa sida är det Join now som behöver en knuff.


Safariutvecklare har en alldeles egen plats i Apples hierarki, vid sidan om Mac OS X- och iOS-knackare.

Nu får du mata in inloggningsuppgifter igen. Använd samma konto som tidigare. Är du en ny utvecklare får du berätta om du är privatperson eller representerar företag. Välj rätt väg och klicka dig vidare. Gå också igenom de följande sidorna.

Förhoppningsvis har du nu hamnat på sidan Developer Program Resources. Här finns dokumentation och utvecklarforum. Men det intressanta just nu är certifikatverktyget. Klicka på Developer Certificate Utility.

Välj sedan att ladda ner ett certifikat. Det kommer inte att fungera, eftersom du inte skapat något ännu. Följ därför upp ditt klick med att trycka på Add Certificate. Detta öppnar en sida i sidan med instruktioner.


Väl inloggad på utvecklarsidorna kommer du att få tillgång till en hel del information plus en del verktyg. Det är hit du ska ta dig när du kommit förbi grunderna och vill ta nästa steg.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning