Efter uppståndelsen kring trojanen Flashback som smittade över 650 000 Macar världen över har Apple tonat ned hur säkert OS X är mot angrepp. På företagets webbplats har Apple nu bytt ut ett tidigare uttalande som hävdade att ”det drabbas inte av virus” till ett som istället säger ”det är byggt för säkerhet”.

En bild som jämför Apples webbplats före och efter redigeringen finns här.

apple virus os x

Innan redigeringen uppgav Apple att användaren i stort sett inte behövde göra någonting för att skydda sig mot virus. I den nya versionen lutar tonen mer åt att OS X är utformat att vara så säkert som möjligt.

Enligt Graham Cluley på säkerhetsföretaget Sophos är det ett tecken på att Apple nu börjar ta säkerhet på ett större allvar.

– Jag ser ändringarna som ett viktigt steg i rätt riktning. Jag hoppas även att Mac-ägarna ser till att skydda sig genom att skaffa antivirusprogram, säger Graham Cluley.

Sedan incidenten med Flashback-trojanen fick Apple mycket kritik från flera säkerhetsföretag. I en intervju nyligen uppger Eugene Kaspersky på Kaspersky Lab att Apple måste förlänga supporten på sina operativsystem och släppa säkerhetsuppdateringar även efter att support lagts ned.

Förra månaden lade Apple ned support för OS X 10.5 Leopard trots att det fortfarande har miljontals användare världen över.

– Apple har lagt ned support för vissa av sina äldre operativsystem, men det finns fortfarande miljoner användare på dessa plattformar. Det betyder att om ett säkerhetshål upptäcks på dessa system är det fritt fram för cyberbrottslingar att attackera dessa, säger Eugene Kaspersky.

IDG News