I vårt första test av nya Macbook Pro med retina-skärm har vi fokuserat helt på det mest intressanta - den nya skärmen. Nästa vecka publicerar vi det fullständiga testet där vi kollar bland annat på hur snabb den är och hur den är att använda.

Som vanligt med siffror är lätt hänt att man fokuserar för mycket på de 2880 x 1800 pixlarna. Visserligen ger retinaskärmen en helt underbar rendering av text och skarp återgivning av bilder bara du arbetar i en situation som tar tillvara på upplösningen. Vanlig webbgrafik kan se lite pixlig ut eftersom den för proportionernas skull presenteras uppskalad med halva upplösningen. Men i iPhoto och liknande situationer är det ren skärpenjutning där dina ögon lär stå för den största begränsningen.

Apple har använt pixlarna på att hålla gränssnittet till samma proportioner som 1440x900 pixlar, alltså den traditionella 15-tumsupplösningen. Förklaringen ligger förstås i att det ger allra bäst skalningsförhållanden. Du kan också gå till motsvarande nyare modellers 1680x1050 och 1920x1200 pixlar eller kliva nedåt för större text. Du kan inte driva OS X så att gränssnittet arbetar i 2880x1800 pixlar med pyttesmå menyer och liknande. Däremot arbetar programmen fortfarande alltid med full pixelupplösning där du väldigt ofta finner att du måste zooma in bilder när de presenteras pixelmappat mot skärmen.

Retinaskärmen är den bästa lcd-skärm jag har sett med ögonen och den bästa lcd-skärmen jag hittills riktat en mätare mot! Du får en underbart lugn och detaljerad skärm som färgmässigt ligger på pricken rätt i de viktigaste delarna av dynamikomfånget. Glasytan är förvisso blank men då den är bättre reflexbehandlad än hos övriga modeller minskar det glansproblemen ordentligt.

Skärmen hos Macbook Air är i jämförelse hopplös. Att byta mellan retinaskärmen till Macbook Air är inte roligt med dess bleka färger och hårda karaktär. Traditionella Macbook Pro-skärmen är inte fy skam men den har heller ingenting att sätta emot retinaskärmen. Ytterligare en fördel är att retinaskärmen har en överlägsen betraktningsvinkel. Glöm alla problem med vinklar och skärmar på bärbara datorer. Retinaskärmen är en milstolpe i teknikutvecklingen och dess kvalitet så pass hög att man kan ifrågasätta den traditionella 15-tummaren och dess äldre och sämre skärm.