Den nya, Retina-bestyckade, Macbook Pro befann sig på vårt kontor på måndagseftermiddagen. Vi ska snart sätta igång att hårdtesta den på riktigt, men först fick jag klämma och känna på den ett par timmar och här är de första intrycken.

Först och främst: Jag har använt en 11-tums Macbook Air så länge nu att det är svårt för mig att bedöma en 15-tumsbärbar. Den känns helt enkelt enorm. Men de som gillar den gamla 15-tummaren lär lägga märke till att den nya är rejält mycket tunnare, aningen lättare och lite smalare.


Nya Macbook Pros kontakter jämfört med den gamla modellen.

Med det sagt är detta på många sätt vad en 15-tums Macbook Air skulle vara. Ingen optisk enhet, ingen hårddisk, ingen Firewire eller ethernet. Istället har den ssd, Thunderbolt och usb 3-portar, men också en vanlig hdmi-kontakt.

På högersidan sitter nu istället för den optiska enheten en sd-kortläsare samt en usb 3- och en hdmi-kontakt. Vänstersidan har den nya Magsafe 2-kontakten, två Thunderboltkontakter, en andra usb 3-kontakt och ett hörlursuttag.


En liten del av gränssnittet i nya Macbook Pro med full upplösning.

Sen kommer vi till skärmen, en makalös 2880x1800-pixlarsskärm som ser ut som en 1440x900-modell förutom att varje ”pixel” består av fyra pixlar. Precis som på iPhone och iPad innebär retinaskärmen extremt jämn och klar text och bilder med enorm detaljrikedom. Det ger en lustig känsla att titta på en videosekvens i Final Cut Pro som tar upp ungefär en fjärdedel av skärmytan och sedan inse att den spelas upp i sin naturliga upplösning, 1080p och att det ändå finns gott om ledigt utrymme på skärmen. Bilder är likaledes skarpa. Hemsidor har skarp text men precis som på iPad ser de flesta bilderna pixlade ut.

I Bildskärmar under Systeminställningar ser saker annorlunda ut i den nya Macen. Istället för en enkel lista över upplösningar kan du välja mellan ”Bäst för retina-skärm” eller fem olika förstoringsgrader, från ”större text” till ”mer utrymme”.


Under Bildskärmar i Systeminställningar ser saker inte ut som förr.

Därefter kommer vi till det som kan ge it-administratörer huvudbry: Ännu en Mac vars nya kontakt gör en hel generation av Apple-prylar inkompatibla med en ny generation. Det handlar om Magsafe-kontakten som numera är betydligt plattare men också bredare och inte alls fungerar ihop med den gamla. Apple säljer dock en adapter för 99 kronor. Enkelt uttryckt är nya Macbook Pro för tunn för att kunna ha den gamla kontakten så det var nödvändigt med en förändring.

Enligt Apple ger tillverkningsprocessen för retina-skärmpanelen möjlighet att använda mindre glas i skärmen, vilket ger mindre reflexer. Utan att använda datorn en längre tid är det svårt att säga säkert, men det verkar som att den påminner mer om Macbook Air än om gamla Macbook Pro, som var betydligt mer reflexbenägen.


Nya Magsafe 2 till vänster och gamla Magsafe till höger.

Om det inte vore för retina-skärmen skulle det här vara exakt vad jag förväntade mig av att ge Macbook Pro lite av det som gör Macbook Air så bra. Det känns som att det kommer en dag om inte allt för länge då det bara finns en enda Macbook-serie med datorer från 11 till 15 tum. Den dagen är inte här än – den här modellen är för dyr för att konkurrera ut sina billigare syskon – men den kommer. Kom ihåg att den ursprungliga Macbook Air också kostade över 20 000 kronor och var före sin tid, men senare blev Apples billigaste och mest konsumentinriktade bärbara dator. Nya Macbook Pro håller samma kurs.

Den evolutionen är naturlig, men sen är den det där okända. Den första Macen med högupplöst skärm. Utvecklare måste uppdatera sina program med stöd för retina-skärmen och det kommer bli intressant att se hur användarna – speciellt de som jobbar inom de kreativa yrkena som design och videoredigering – kommer utnyttja all upplösning. Apple har lovat oss en högupplöst Mac i flera år, men nu är den framtiden äntligen här.

Jason Snell, Macworld.com