Apple har sedan tidigare visat upp de flesta av Mountain Lions nya funktioner på sin hemsida men ägnade lite tid till att fokusera på ett antal under dagens keynote.

Tidigare i år presenterades diktering på tredje generationens iPad, detta kommer nu även till Macen med Mountain Lion. Det blir alltså möjligt att diktera text i allt från Facebook på nätet eller Microsofts Word.

ICloud blir som de tidigare berättat uppdaterat med Mountain Lion. Nya program som påminnelser och anteckningar synkroniseras alla med iCloud. Även program som textredigeraren, Pages, Numbers och Keynote synkroniseras med Apples moln.

Det finns ett SDK (software development kit) tillgängligt för tredjepartsutvecklare, så att de också kan synkronisera sina programs data via iCloud.

Med ett enkelt svep åt sidan dyker Mountain Lions notiscenter upp. Detta fungerar som notiscentret i iOS där information pushas till ens enhet via nätet. Ibland kan det bli jobbigt med en drös notiser när man vill koncentrera sig, därför kan man tillfälligt stänga av dem.

Även Safari får iCloud-stöd i Mountain Lion. Ens flikar, historik och bokmärken kan nu synkroniseras med alla ens enheter via iCloud.

Airplay och Game Center har också hittat vägen till Mac OS X. Om du har en Apple TV blir det alltså mycket enkelt att nyttja funktioner som skärmdubblering på din Mac.

Apples chattprogram iChat ersätts i Mountain Lion med iMessage. Med detta nya program kan du chatta och enkelt dela bilder och filmer med personer på andra Macar eller iOS-enheter. Dock stödjer man även tjänster som AIM, Yahoo!, Jabber och Google Talk.

Mountain Lion kommer att finnas att köpa för 19,90 dollar i Mac App Store i juli månad. Svenskt pris finns ännu inte tillgängligt.