Apples marknadsföringschef Phil Schiller kunde i kväll visa upp nya bärbara Macar på utvecklarmässan WWDC i San Francisco.

Först ut var Macbook Air som utrustas med nya processorer av typen Ivy Bridge. Toppmodellen får en dubbelkärnig Core i7 på 2,0 gigahertz (3,2 gigahertz med ”Turbo boost”) och ett integrerat grafikkort som sägs vara upp till 60 procent snabbare än i nuvarande modell. Vad gäller minnet kan man numera välja upp till 8 gigabyte, en fördubbling jämfört med tidigare.

I övrigt bjuds vi på ssd-enhet på maximalt 512 gigabyte, thunderbolt och två portar för usb 3.0, något som tidigare saknats på Apples datorer. Dessutom klarar den inbyggda Facetime-kameran nu av att filma i 720p. Skärmstorleken är som tidigare 11,6 respektive 13,3 tum.

Näst på tur stod gamla hederliga Macbook Pro som också utrustas med nya processorer av typen Ivy Bridge. Toppmodellen får en fyrkärnig Core i7 på 2,7 gigahertz (3,7 gigahertz med ”Turbo boost”) och Nvidia GeForce GT 650m. Värt att notera är att 17-tummaren inte har uppgraderats, något som tyder på att Apple skrotar den modellen.

Avslutningsvis presenterades en ny modell som kallas för ”Next Generation Macbook Pro”, en supertunn dator med högupplöst Retina-skärm. Upplösningen på 15,4-tumsmodellen ligger på 2880x1800, vilket kan jämföras med 1440x900 för ”vanliga” Macbook Pro. Antalet pixlar per tum hamnar därmed på 220, vilket sägs vara mer än i någon annan bärbar dator på marknaden (iPad borträknad).

Till skillnad från vanliga Macbook Pro levereras ”Next Generation Macbook Pro” enbart med ssd-enhet, lagringsutrymmet är på upp till 768 gigabyte. I övrigt erbjuds plats för sd-kort, HDMI, Thunderbolt, usb 3.0, hörlursuttag, dubbla mikrofoner och bluetooth 4.0. För att få datorn så tunn som möjligt har den optiska enheten skrotats, den som vill kan emellertid köpa till en extern dvd-brännare.

För att dra full nytta av den högupplösta skärmen måste naturligtvis mjukvaran uppdateras, något som redan är på gång. (Läs mer här om vilka program som blir först ut).

Macbook Air på 13 tum och Macbook Pro har en trådlös batteritid på upp till 7 timmar, medan Macbook Air på 11-tum klarar upp till 5 timmar. Batterierna sägs dessutom dra nytta av en avancerad kemisk sammansättning och adaptiv laddningsteknik som ger upp till 1 000 laddningscykler.

I nedanstående filmklipp får vi veta mer om Apples nya Macbook Pro med retina-skärm:

Vad gäller de svenska priserna blir de som följer:

  • 11-tumsmodellen av Macbook Air kostar från 9 795 kronor och uppåt.
  • 13-tumsmodellen av Macbook Air kostar från 11 795 kronor och uppåt.
  • 13-tumsmodellen av Macbook Pro kostar från 11 795 kronor och uppåt.
  • 15-tumsmodellen av Macbook Pro kostar från 17 795 kronor och uppåt.
  • 15-tumsmodellen av Macbook Pro med retina-skärm kostar från 21 495 kronor och uppåt.

Samtliga modeller kan beställas från och med nu. Datorerna levereras med Lion, men alla som beställer får möjlighet att uppgradera till Mountain Lion utan extra kostnad.

För mer information och detaljerade specifikationer hänvisar vi till Apples webbplats (länk nedan).

Uppdatering: Ursprungligen stod det att Macbook Air kan få upp till en fyrkärnig Core i7-processor. Men rätt uppgift är upp till en dubbelkärnig Core i7-processor.