I film- och fotograferingssammanhang pratar vi ofta om ”skärpedjup” och då menar vi det i bilden som uppfattas som skarpt. Skärpan i djupled mellan motivet som är närmast kameran och det som finns i bakgrunden.

Ett långt skärpedjup ger skärpa i hela bilden från förgrunden till bakgrunden och används bland annat vid landskapsfotografering. Ett kort skärpedjup ger i stället skärpa där du satt fokus och oskärpa i bakgrunden. När du använder ett kortare skärpedjup så framträder motivet bättre från bakgrunden, vilket är mycket bra om bakgrunden är rörig. Det är populärt till exempel vid porträttfotografering.

Flera faktorer påverkar skärpedjupet. Man brukar säga att det är brännvidd, avstånd och bländare. Ett långt skärpedjup kan du få av att stå längre från motivet eller genom att använda en liten bländare (ett högt bländartal). Ett kort skärpedjup får du genom att stå en bit ifrån och zooma in kraftigt på motivet eller genom att använda en stor bländare (litet bländartal på kameran).

Om du inte lyckats få fram det korta skärpedjup som du tänkt dig redan vid fotograferingen, men ändå vill använda bilden, går det att fejka skärpedjupet i Photoshop med hjälp av en välgjord markering och filtret Lens blur.

Tyvärr finns det inga bra gratisprogram ute på marknaden som klarar samma funktioner som Photoshop men vill du inte köpa ett så dyrt program finns Photoshop Elements. Det kostar mycket mindre och kan också användas för att fejka kort skärpedjup.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning