1. Gör Macen till en Netflix-maskin

Tv-bänken är en naturlig ändhållplats för en Mac som har blivit till åren. En lämplig pension för vilken gammal Mac som helst är att göra den till en Netflix-maskin.

Om din Mac inte är alltför gammal bör den utan större problem kunna strömma video från Netflix, eller andra strömningstjänster. Det är ett bra sätt att få användning för din gamla Mac om du inte redan har en smart-tv. Med Silverlight 4 ser systemkravet för Netflix ut som följande (för att spela i HTML5 är kraven högre, men Silverlight 4 duger gott):

Processor: Intel Core Duo 1,83 GHz eller högre
Minne: 512 MB RAM-minne
Operativsystem: Mac OS X 10.4.11 eller senare.
Webbläsare: Safari 3 eller högre, Firefox 3 eller högre.

Liknande krav gäller även för andra strömningstjänster, men exakta systemkrav kan du hitta på tjänstens sajt.

Netflix

Om du inte kollar på Netflix eller några av de andra strömningstjänsterna kanske Plex kan vara något för dig. Lite längre ned berättar vi vad du behöver tänka på för att komma i gång med Plex, men först:

Hur kopplar jag datorn till tv:n?
Ta reda på anslutningsmöjligheterna för ljud och video i datorn, tv:n och ditt ljudsystem. Dessa varierar beroende på enheternas ålder, sök på nätet om du känner dig osäker. En annan metod är att fotografera ut- och ingångarna och fråga i din butik efter de sladdar och adaptrar du behöver.

Kan min Mac spela högupplöst video?
Troligtvis, men det beror på hur gammal den är. För videouppspelning i 720p rekommenderar Apple att följande minimikrav uppfylls: 1,8 GHz-processor, RAM 256 MB, grafikkort 64 MB. För att den ska kunna köra 1080p, det vill säga full HD, krävs minst följande: Dual 2,0 GHz PowerMac G5-processor, RAM 512 MB, grafikkort 128 MB.

Plex fungerar inte med min OS X-version.
Plex, som vi tipsar om nedan, kräver OS X 10.5 Leopard eller senare för att fungera. Om du har en äldre version av OS X finns dock andra alternativ för att spela upp mediafiler. Den populära och kostnadsfria spelaren VLC finns i versioner som fungerar hela vägen till 10.1.


2. Gör Macen till en Plex-maskin

Har din gamla Mac OS X 10.5 Leopard eller senare så är Plex ett strålande alternativ. Plex klarar video, musik och bilder och har stöd för en hel del strömmande material.

Ladda ner Plex här. Ange vid installationen rätt mappar för filmer och musik så att Plex kan hitta dem. Plex frågar även om du vill aktivera några tilläggsprogram för strömmande material. Välj de du tycker känns spännande.

När du är klar med dina val kommer Plex att börja synkronisera de angivna mapparna till biblioteket. Det kan ta en stund (beroende på antalet filer), men du kan börja använda programmet medan processen pågår.

Du märker snabbt att gränssnittet i Plex inte är byggt för att styras med en datormus. Har du en iPhone eller iPad är det enklast att ladda ned Plex-appen och använda iOS-prylen som fjärrkontroll, men även trådlösa tangentbord och Apple Remote fungerar fint.

Det är allt! Nu behöver du bara ansluta datorn till tv:n. Kom ihåg att programmet har massor av funktioner för att strömma filerna mellan olika datorer och enheter.