Byte Works, ett anrikt företag som började sina dagar med att utveckla programmeringsverktyg för Apple IIGS, har släppt en app kallad Techbasic för iPhone och iPad med vilken du kan programmera dessa till att samla in och visa allsköns data.

Direkt efter nerladdning kan du testa appen via medföljande program som använder data från iPhones och iPads olika inbyggda mätinstrument – accelerometer, gyroskop och magnetometer. Denna data kan behandlas på olika sätt och visas med en mängd olika grafiska framställningar via Techbasics enkla programmeringsspråk.

Appen kan även samla in data från nästan vilka mätinstrument som helst som kan kopplas in via det lilla kretskortet Hijack som utvecklats vid University of Michigan och kopplas in via hörlurskontakten.

Program du skriver kan du även dela med dig av till andra användare av appen.

Techbasic visar både hur iPhone och iPad kan användas i vetenskaps- och utbildningssyfte på ett nytt sätt och att Apple kan tillåta utvecklare att låta användarna programmera enheterna på egen hand så länge det är under kontrollerade former och med mål som inte strider mot Apples egna.