Justera din volym i tystnad
Tröttnat på att höra Apples blippande varje gång du trycker på volymknappen? I så fall har vi goda nyheter. Genom att hålla ner shifttangenten när du justerar nivån slipper du lyssna på ljudmarkeringen.

Hemlig meny i kalendern
Vill du ha lite extra funktioner i iCal? Det finns faktiskt en hemlig meny som inte vanliga användare kommer åt. Men med rätt kommando öppnas möjligheterna för dig. Stäng ner iCal, öppna Terminalen och skriv in:

defaults write com.apple.iCal IncludeDebugMenu 1

Starta kalendern igen. Nu finns ”Debug” i menyn. Skriv kommandot med en nolla för att återställa programmet.

Smartare tab
Växla mellan program går snabbast genom att använda alt + tab. Vill du gå baklänges i listan behöver du bara hålla ner shifttangen­ten när du hoppar runt. Samma teknik kan användas i program också. Fast då får du byta ut alt mot ctrl. Kör det så kommer du att växla mellan fönster eller tabbar i de flesta program. Shiftfunktionen fungerar här också.

Testa en ny typ av listvy i dockan
Om du använder de smarta funktionerna i dockan kanske du hunnit tröttna på solfjädrar, rutnät och listor. Lyckligtvis finns det en ny version av det sistnämnda alternativet. Det är bara att Apple gömt den.

För att locka fram den får du öppna Terminalen. Skriv där in: ”defaults write com.apple.dock use-new-list-stack-bool YES”. Följ upp det med ”killall Dock” för att starta om startplattan. Nu kommer du att få den nya listtypen. Tyvärr på bekostnad av den gamla.
Vill du ha tillbaka den vanliga versionen kör du samma kommandon som ovan. Ändra bara ”YES” till ”NO”.

Gör bilder av dina urklipp
Om du har något urklipp och vill se det visuellt kan du göra det genom Förhandsvisning. Öppna bara programmet och klicka på cmd + N. Detta skapar en ny fil med ditt kopierade innehåll, även om det skulle råka vara text.

Ändra fönsterstorleken smartare
Med Lion blev det enklare att justera ett fönsters storlek. Äntligen slipper vi jaga det nedre högra hörnet för att göra en mindre korrigering.

Vad du kanske inte känner till är att det faktiskt är ännu bättre. Om du håller ner shifttangenten när du ändrar storlek kommer förhållandet mellan höjd och bredd att bibehållas.

Om du i stället trycker ner alttangenten kommer centrumpunkten att låsas fast. Det gör att fönstret växer på alla håll från en låst punkt.

Sida 1 / 8

Innehållsförteckning