Mission Control är ingen nyhet för långvariga Mac-användare, men det finns många funktioner här som kan vara lätta att missa. Mission Control i Mac OS uppstod i sin nuvarande form år 2011 med uppdateringen Mac OS X 10.7 Lion. Då sammanfördes tre tidigare separata funktioner – Dashboard, Exposé och Spaces – allt kombinerat i det som sedan dess kallas Mission Control.

Mission Control i Mac OS har sedan dess fyra huvudsakliga funktioner:

 • Visar miniatyrversioner av alla öppna fönster på skrivbordet
 • Visar alla skrivbord du har lagt till
 • Visar alla fönster som är i helskärmsläge
 • Visar alla fönster som är i Split View

Så aktiveras Mission Control

Det finns en myriad olika sätt att aktivera Mission Control på din Mac, kolla bara här:

 • Använda ikonen för Mission Control i Dashboard
 • Svep upp med tre eller fyra fingrar på pekplattan på en Macbook (eller på Magic Trackpad)
 • Dubbeltryck på ytan på Magic Mouse
 • Använd fönsterknappen (F3) på ett tangentbord från Apple
 • Använd kortkommandot control + pil upp
 • Ställ in ditt eget kortkommando i Systeminställningar
 • Dra muspekaren till ett (eller flera) hörn genom att använda funktionen Aktiva hörn. Läs mer om det nedan.
Guide Mission Control Mac

Fler inställningar för att ändra Mission Control finns i Systeminställningar > Mission Control. Här finns flera inställningar för att anpassa Mission Control efter eget tycke och smak, som att låta våra öppna skrivbord ändra ordning efter hur ofta vi använder dem, eller att ställa in ett eget kortkommando för att öppna Mission Control.

Guide Mission Control Mac
Flera inställningar finns för Mission Control.

Här ställer vi också in Aktiva hörn. Ett exempel kan vara att öppna Mission Control genom att dra pekaren till vänstra hörnet. Eller alla fyra hörn om du hellre vill det.


Så använder du Mission Control

Mission Control är en funktion unik för Mac OS, just eftersom att Mac OS är ett traditionellt operativsystem med fönster (till skillnad från mobila system som IOS). Det kan vara väldigt hjälpsamt för att hantera många öppna fönster och flera skrivbord, i alla fall när vi lärt oss använda det.

Guide Mission Control Mac

Visa alla fönster (tidigare Exposé)
Mission Controls mest grundläggande funktion är såklart att visa alla fönster. Funktionen kallades tidigare Exposé och visar kort och gott alla öppna fönster på våra nuvarande skrivbord. Om vi för pekaren upp mot toppen av skärmen får vi också en glimt av våra andra skrivbord.

Vi kan också välja att bara visa programfönster, det vill säga alla öppna fönster som finns i ett och samma program. Detta genom att trycka Control + pil ned eller att svepa ned med tre eller fyra fingrar på en pekplatta.

Guide Mission Control Mac

Hantera flera skrivbord (tidigare Spaces)
Varför ha ett skrivbord när vi kan ha flera, kanske som ett sätt att hålla isär jobb och fritid på ett smart sätt? Det här fanns tidigare som en separat funktion kallas Spaces, men nu är den alltså inbyggd i Mission Control.

Guide Mission Control Mac

Ett skrivbord läggs till genom att aktivera Mission Control. För sedan pekaren till toppen av skärmen och tryck på det plus-tecken som dyker upp i högra hörnet.

Vi kan sedan byta mellan skrivborden genom att starta Mission Control och trycka på varje skrivbord. Snabbare är dock att byta direkt från skrivbordet. Detta genom att svepa åt höger (eller vänster för att byta tillbaka) med fyra fingrar på en Macbooks pekplatta. Ett kortkommando finns också: Control + pil höger respektive pil åt vänster.

För att flytta en fönster till ett nytt skrivbord startar vi först Mission Control, och drar fönstret till det nya skrivbordet.

Guide Mission Control Mac

Det snabbaste och enklaste sättet att göra det på är dock att först dra ett fönster och hålla det allra längst upp mot toppen av skärmen. Det aktiverar Mission Control direkt, och vi kan flytta fönster till ett nytt skrivbord.


Guide Mission Control Mac

Dashboard – en överlevare

Dahboard är en funktion som knappt finns på Mac OS idag. Det utvecklas inga nya widgets och funktionen är väldigt nedtonad, till och med avstängd från start. Vill vi ändå använda widgets för exempelvis anteckningar kan vi aktivera det från Systeminställningar > Mission Control.

Där får vi också välja om vi vill använda Dashboard på det mer klassiska sättet, som ett ”överlägg” över hela skärmen, eller som ett separat område till vänster om våra vanliga skrivbord.

Guide Mission Control Mac

Dashboard kan också aktiveras med genom att gå till Mission Control, eller genom att lägga ikonen för Dashboard i Dock (Dashboard hittas liksom Mission Control i mappen program i Finder). 

Fakta

Funktion: Gör det enklare att överblicka allt som körs på datorn
Version: OS X 10.7 och uppåt
Mer info: