4 skandaler vi minns

Insamling av personuppgifter utan rejäl eftertanke, och utan att be om användarnas samtycke, leder inte sällan till en skandal för företag som vågar sig på det. Ibland blir det skandal även när företaget har trott sig agera helt etiskt och att allmänheten bara missförstår vad man gjort. Här är några skandaler vi minns.

1. iPhone-spårning
I början av 2011 spred sig nyheten som en löpeld: Apple har programmerat iPhone att spara information om var du befinner dig i en hemlig fil som skickas till Apple. Apple spårar alla användare!
Senare visade det sig att informationen skickas till Apple anonymt, att det inte handlar om var telefonen befinner sig utan var wifi-nätverk eller mobilmaster finns, och att data samlas in för att hjälpa iPhone att så snabbt som möjligt triangulera en position med eller utan gps.

Helt utan hjälp kan det ta flera minuter att få fram gps-koordinater, men genom att först begränsa området som behöver sökas av till ”i närheten av den här mobilmasten och de här tre wifi-näten” går det betydligt fortare. Lite oroväckande var däremot hur mycket information som sparades (okrypterat) i telefonen och hade kunnat användas av en hackare som kom över den, men det menade Apple var buggar som också åtgärdades i en senare uppdatering av iOS.

2. Phorm
Storbritannien skakades för ett par år sedan av en rejäl skandal som kretsade kring företaget Phorm, som utvecklade en plattform för att söka igenom all internettrafik hos en operatör för att bygga upp profiler av användarna Profilerna var tänkta att användas för att visa relevant reklam. Låter först inte så olikt Google, förutom att det handlar om precis alla data som skickas okrypterade och att varken Phorm eller någon av dess samarbetspartners hade informerat de tiotusentals abonnenter som var med i de första försöken. EU hotade med rättsliga åtgärder om inte den brittiska regeringen gjorde något åt detta enorma intrång i den privata integriteten.

3. Facebook
Facebook har dragits med kritik kring hanteringen av personuppgifter och personlig integritet praktiskt taget hela tiden sedan sajten blev populär. Är det inte buggar i mjukvaran som ger fel personer tillgång till dina bilder så är det hur företaget handskas med dina uppgifter på egen hand, eller när det gäller tredje part (läs: annonsörer).

4. Carrier IQ
Mot slutet av 2011 seglade ett amerikanskt företags verksamhet tillsammans med i stort sett hela mobilindustrin upp som en av de största skandalerna på nätet. Carrier IQ utvecklar mjukvara för smarta mobiler som lagrar användningsstatistik av olika slag och skickar det till operatörerna. Efter ett avslöjande från en hackare som visade hur mjukvaran till och med kan spara alla dina knapptryckningar försökte företaget först tysta hackaren men gav sedan upp och bad om ursäkt, och har försökt förklara vad det går ut på. Flera tillverkare, däribland Apple, har erkänt att mjukvaran har varit installerad på deras telefoner, men att sms eller andra personuppgifter inte har sparats.

Historien är långt ifrån över, eftersom flera rättsprocesser har dragits igång och det har till exempel spekulerats att FBI använder insamlade data från Carrier IQ i brottsutredningar, eftersom förfrågan att lämna ut uppgifter om Carrier IQ nekades på grund av ”pågående juridisk prövning”.

Så beter sig ... Aningslöse Anders Vettiga Vera Neurotiska Nina
... när de sitter på öppna trådlösa nät Woohoo, gratis internet! Anders använder glatt www.facebook.com-till-mig-nu och förstår inte riktigt varför du känner dig osäker – servitören sa klart och tydligt att det var gratis. Vera vet att vara försiktig på öppna nät som på kaféet nere på hörnet. Hon kollar bara sajter som använder https (facebook och gmail till exempel) och aktar sig för att köra program som kan skicka känsliga data öppet. För Nina är det närmast traumatiskt att tvingas kolla jobben på resande fot på något kafé eller i en hotellobby. Först stänger hon ner alla program, sedan loggar hon nervöst in och startar så fort det går vpn-kopplingen som hon hyr av en pålitlig leverantör.
... när de måste gå på toa och lämna datorn på skrivbordet Lämnar datorn som den är och går iväg i lugn och ro. Stannar kanske i fikarummet och tar en kopp kaffe. Vad fanns öppet på datorn? Vem bryr sig? Startar skärmsläckaren som kräver lösenord för att brytas. Går sedan i lugn och ro iväg. Stänger av datorn, man kan aldrig lita på något. Datorn har så klart hårddiskkryptering och firmwarelösenord – ingen ska komma åt Ninas filer! Nina har övat upp sin blåsa och lärt sig att inte dricka för mycket kaffe och te.
... när de inte kan hitta sin iPhone Testar att ringa den och skicka sms. Försöker hitta den och fortsätter prova att ringa varje dag i någon vecka. Sedan köper han en ny och hoppas ändå att den gamla mot förmodan ska dyka upp. Försöker först ringa – den kan ju ligga någonstans, eller också tappade hon den på bussen eller på kaféet. Om hon inte får något svar efter några försök loggar hon in på Find my iPhone och ser om hon kan lokalisera den. Med lite tur kommer den hem, och om det inte alls går kan hon alltid fjärrnollställa den. Har ingen iPhone. Har du inte hört om Carrier IQ och Apples gps-spårning? Det vi får veta är säkert bara toppen på isberget dessutom!
... när de vill dela med sig av semesterbilderna till kompisar Langar upp hela mappen med bilder direkt på Facebook. Vill gärna att vännerna kommenterar så mycket som möjligt och vad lockar mer till kommentarer än bilder från riktigt blöta fester? Sorterar ut de bilder som hon inte skulle ha något emot att vänner visar för andra och lägger sedan upp de bästa av dem på Facebook eller Flickr, men ser till att bara rätt personer har tillstånd att se dem. Skriver ut de finaste bilderna hemma på fotoskrivaren (Nina litar inte på att killen på fotobutiken inte sparar bilderna i smyg) och tar med sig ett album till vänner. På nätet kanske hon unnar vännerna en bild eller två som inte kan identifieras, som en vacker blomma eller en fin strand i solnedgången.

Sida 4 / 4

Innehållsförteckning