OBS: Denna artikel var MacWorlds aprilskämt 2012.

MacWorlds forum kunde man i går möta förvånade iPhoneanvändare vars telefoner under kvällen utan förvarning stängdes av under en timmes tid.

– Jag trodde först att det var en osannolik slump att det var under Earth Hour, men när jag hörde från fler som var med om samma sak förstod jag att så inte var fallet, berättar forummedlemmen Magnus Starseth från Lund.

När Magnus grävde lite i inställningarna hittade han en ny funktion han inte lagt märke till förut.

– Tydligen måste man stänga av Earth Hour-funktionen manuellt. Den är aktiverad i grundinställningen, säger Magnus Starseth.

Det visade sig att Apple med senaste iOS-uppdateringen lagt till möjligheten att automatiskt delta i Earth Hour och inställningen verkar vara påslagen som standard. Vi har inte lyckats bekräfta att detta gäller alla telefoner med iOS 5.1 då vissa inte verkar ha drabbats, men det kan bero på att de inte uppgraderat än.

– Det borde ha varit tvärtom, att användaren istället aktivt får välja om man ville vara med. Men å andra sidan är det här väl lite typiskt Apple, menar Magnus Starseth.

MacWorld har utan framgång försökt nå Apple för en kommentar. En kvalificerad gissning är att funktionen är en del i arbetet med att förbättra Apples miljöpolicy och rankning på Greenpeaces lista över elektronikföretagens miljöarbete

Om du vill avaktivera funktionen på din iPhone gör du det under Inställningar > Allmänt > Datum och tid (se bild).


Drabbades du av ofrivillig Earth Hour?
Det är inte längre tillåtet att rösta.