Uppdatering 2018-02-19:

Att flyga över Apples nya huvudkontor med en kameraförsedd drönare har blivit en populär hobby, så det är kanske inte särskilt förvånande att någon förr eller senare skulle krascha.

I klippet ovan ser vi hur en drönare havererar och kraschar på det solpanelsklädda taket på Apple Park. Piloten tog kontakt med Matthew Roberts som kunde lokalisera den kraschade drönaren med sin Phantom 4 Pro.

Efteråt rapporterades händelsen till Apple, men det är oklart om drönaren kommer att lämnas tillbaka eller ej.


Uppdatering 2018-01-15:

Apple Park är mer eller mindre färdigställd. Lite smygmaterial återstår dock, något drönarfotografen Duncan Sinfield bjuder på i sitt senaste videoklipp.

I den tre minuter långa videon får vi en glimt av innergården, de anställdas gym och basketplaner. Vi får dessutom se mer av Steve Jobs Theater.

Även om kontorskomplexet inte är helt färdigbyggt så har anställda redan flyttat in. Apple har även öppnat besökscentret – båda skedde i november förra året.

Videon markerar även årsdagen för namnet Apple Park.


Uppdatering 2017-09-12:

Appleinsider har publicerat en uppsjö med bilder från besökscentret som ligger i anslutning till Apple Park. Byggnaden kostade 108 miljoner kronor att bygga och Apple har verkligen inte hållit tillbaka med resurserna.

Likt övriga delar av Apple Park, är väggarna gjorde av glas och interiören precis så minimalistisk som man kan förvänta sig av Iphone-tillverkaren. Tankarna förs närmast till Apples alla butiker som är som bekant otroligt sparsmakade.

apple
apple
apple
apple
apple
apple
apple

Uppdatering 2017-09-08:

På tisdag är det dags för Apple att visa upp sina nya Iphone-modeller i Steve Jobs Theater. Det är första gången som lokalen kommer att användas för denna typ av evenemang.

SJ
Foto: Appleinsider

Nu har ännu en bild inifrån byggnaden släpps på sociala medier där vi tydligt ser att själva sätena täckts i läder.

Arbetarna verkar dock ha en hel del kvar att göra, men de borde hinna i tid innan Iphone-evenemanget den 12 september.

Uppdatering 2017-08-25:

I en ny video från drönarpiloten Duncan Sinfield ser vi att Apple Park i princip är klar:

Det mesta är byggt, solpanelerna är på plats och byggnaden ser helt enkelt "inflyttningsbar" ut. Nästa Iphone, som sägs avtäckas på ett event den 12 september, kan med andra ord ha god chans att bli presenterad i byggnaden.

Vad som verkar vara kvar är en del av faunan utanför samt interiörer i själva byggnaden.

Uppdatering 2017-08-21:

Filmaren Matthew Roberts har lagt upp en ny drönarvideo på Youtube som visar att arbetet med Apple park närmar sig slutfasen:

Som synes är det inte mycket jobb som återstår och vi kan nog räkna med att de nya modellerna av Iphone kommer att visas upp på Steve Jobs Theater om några veckor.

Under sommaren har ett stort antal anställda flyttat in i byggnaden och den processen ska vara helt slutförd före årsskiftet.

Uppdatering 2017-07-24:

I en purfärsk video från drönarfilmaren Duncan Sinfield ser vi att Apple Park faktiskt börjar se ut som en park. Detta efter att tusentals träd har planterats.

Högsta ansvarig för planteringen av träd är Apples chefsarborist David Muffly. Enligt uppgift ska han personligen ha valt ut samtliga 9 000 träd som kommer att finnas på området när allt är klappat och klart.

Missa inte: Apples chefsarborist: Steve Jobs hade öga för träd

Uppdatering 2017-06-25:

I en ny video får vi äntligen en glimt av Steve Jobs Theater:

Byggnaden ligger avskild från "huvudbyggnaden" och hedrar Apples avlidna grundare som gick bort för snart sex år sedan. När byggnadens namn avslöjades, sa Tim Cook följande ord:

"Steves vision för Apple sträckte sig långt över hans tid med oss. Han ville att Apple Park skulle bli innovationens hem för kommande generationer".

Uppdatering 2017-05-01:

Färdigställandet av Apple Park närmar sig och nu har fotografen Matthew Roberts släppt en ny drönarvideo från området.

Som till synes liknar området fortfarande en gigantisk arbetsplats och det finns forfarande en hel del att förfina. Däremot visar videon en hel del saker från byggnaden – exempelvis Steve Jobs Theater, solpanelerna och mycket mer.

Uppdatering 2017-03-16:

Med Apple Parks öppning runt knuten har Apple nu uppdaterat sin egen karttjänst Apple Maps med ny information och satellitbilder på bygget. Det rapporterar 9to5mac.

Satellitbilderna är inte helt uppdaterade, för bättre bilder över hur det ser ut just nu avslöjar drönarvideorna längre ned i artikeln fler detaljer. 

Apple Maps

Men Apple Maps innehåller nu mer information om jättebygget. Apple Park kommer numera upp som ett alternativ när vi söker och information om komplexet hämtas direkt från Wikipedia, liksom bilder uppladdade av användare. Även Steve Jobs Theater finns med som ett sökresultat.

Uppdatering 2017-03-06:

Nu är det dags för en ny video från Duncan Sinfield som visar hur det går med bygget av Apples nya huvudkontor.

Som synes återstår inte så mycket jobb att göra, så det mesta tyder på att tidsplanen håller.


Apple Park invigs i april

Apples nya huvudkontor kommer att invigas i april, detta enligt ett pressmeddelande som skickades ut den 22 februari.

Namnet på anläggningen blir Apple Park och storleken hamnar på inte mindre än 260 000 kvadratmeter. Totalt ska 12 000 medarbetare flyttas till byggnaden, en process som väntas ta ett halvår i anspråk.

Föreläsningssalen där företagets produktpresentationer kommer att hållas får namnet Steve Jobs Theater, detta för att hedra Apples avlidna grundare. Salen har tusen platser och ingången är en sex meter hög glascylinder, 50 meter i diameter, som bär upp ett tak i metallisk kolfiber.

- Steves vision för Apple sträckte sig långt bortom hans egen livstid. Han ville att Apple Park skulle bli ett hem för innovation för kommande generationer, säger Apples vd Tim Cook i en kommentar.

Apple Park kommer även att rymma ett besökscenter med en Apple Store-butik och ett kafé öppet för allmänheten.

Bilder från insidan

Franska Macgeneration har publicerat bilder från Apples bygge, som företaget har delat med anställda. De verkar inte vara avsedda för allmän publicering, men någon anställd har skickat dem till Macgeneration och de har nu spritt sig över webben.

Caffè Macs

Bilderna visar framför allt hur otroligt stor huvudbyggnaden är. Krökningen är märkbar från insidan, men inte enorm. Enligt Macgeneration visar den här bilden ”Caffè Macs”, den stora kafeteria som Apple visade i arkitektskisserna innan bygget drog igång.

Takfönster

Vi får också en tydlig bild av takfönstret som löper i mitten längs hela byggnaden och släpper in dagsljus.

Träd

En annan bild visar hur arbetet med att placera in träd är i full färd. Apple ska totalt placera 3 000 träd som naturligt brukade finnas i området och fruktträd som aprikoser.

Stora fönster

Rutorna som täcker utsidan av byggnaden är på vissa håll rejält stora.


På Apples "Let us loop you in"-event lovade Tim Cook att presentationer av nya produkter från och med 2017 kommer hållas i den underjordiska aula som också håller på att byggas på området, och som ska rymma 1 000 sittplatser.

Apple Theater
Här ser du hur taket till "Apple Theater" lyfts på plats. Foto: Apple

Apple har lagt sitt fokus på att få klart den enorma huvudbyggnaden, medan det omkringliggande området sedan bygget påbörjades 2013 mest har varit en dammig byggarbetsplats. Men den senaste tiden verkar landskapsarkitekterna ha kommit igång en aning med sitt arbete.

Filmen nedan är den senaste i en lång rad som Duncan Sinfield har filmat sedan 2015. Innan dess delades liknande drönarfilmer av andra Youtubeanvändare ända från 2014 då bygger precis hade påbörjats ordentligt.

För att tydligt se hur långt Apple har kommit kan du kika på filmen nedan från användaren Myithz, filmad i november 2014.

Apples planer

Utifrån de videor och flygfoton som delats går det än så länge inte att se hur hela Campus 2-området kommer att se ut eller hur Apple ska använda de olika byggnaderna.

2013 höll Apple ett möte på Cupertinos stadsbyggnadskontor. Där visades bland annat en video med 3d-renderingar, och Apples fastighetschef Dan Whisenhunt gick igenom siffror och detaljer om hur det nya högkvarteret ska vara strukturerat. Det mötet filmades och du kan se det här:

Som du kanske hörde talar Steve Jobs i filmen, trots att den var från 2013. Den inspelningen kommer från 2011 då Jobs, bara några månader innan han gick bort, presenterade den ursprungliga planen för Campus 2.

Norman Foster har ritat

När Apple först visade upp Campus 2 nämndes inte vem arkitekten var, men på de första ritningarna som lämnades in till Cupertino stod det Foster+Partners och det bekräftades också ganska snart att Norman Foster och hans företag har stått för designen – med stort inflytande från Steve Jobs.

Norman Foster intervjuades i början av 2014 av Architectural Record, och talade då bland annat om hur Steve Jobs kärlek till Stanford-universitets centrala torg gav upphov till idén om att innesluta en park i en rund byggnad där arbetare lätt kan röra sig mellan olika avdelningar.

Idéerna om att skapa naturliga mötesplatser och utnyttja hur människor kommer att förflytta sig för att skapa möten mellan personer som inte träffas i det dagliga arbetet är något som hängt med sedan Jobs kom till Pixar i början av 90-talet.

Pixars högkvarter designades också i nära samarbete med Jobs, och i Ed Catmulls bok Creativity Inc skriver Pixar-grundaren om hur det gick till (en bok som vi för övrigt kan rekommendera).