Det papperslösa samhället har fortfarande inte infunnit sig, men det är kanske inte så konstigt. Vår kärlek till pappersprodukter är trots allt urgammal, och känslan av att hålla i en fysisk produkt – särskilt om man har skapat den själv – är svårslagen.

I dag är utbudet av olika fysiska format större än någonsin, men de många möjligheterna kan vara överväldigande, och vägen till en lyckad utskrift är kantad av knepiga beslut. Att till exempel välja mellan en liten fotoram och en stor canvasduk ställer helt olika krav på både bilden och bildbehandlingen.Hobbyfotografer som vill pryda sitt hem med egenplåtade alster behöver lyckligtvis bara en grundläggande förståelse kring bildupplösning – och lite finlir i bildbehandlingsprogrammen – för att skapa underverk.

Vilka är då de bästa sätten att förvandla de digitala bilderna till fysiska objekt? Häng med när vi kollar in fotoskrivare, fotoutskrifter, pixeltricks och schysta tryckprodukter.

Om upplösning och utskrifter

Upplösning
Har du någonsin försökt skriva ut en bild som ser bra ut på skärmen men blir suddig och otydlig på papper? Det beror antagligen på att upplösningen är för låg. Det är något du måste tänka på, oavsett om du vill skriva ut en bild hemma eller ta den till en fotobutik.

Alla digitala foton är uppbyggda av så kal-lade pixlar, de kvadrater som avgör bildens upplösning. Om du zoomar in långt nog på en bild blir dessa små färgade rutor tydliga. Zoomar du ut igen ser du hur de tillsammans bildar fotot. Upplösningen mäts i ppi (”pixels per inch”, eller ”pixlar per tum”) och anger hur många och hur små pixlarna är. Ju högre upplösningen är, desto mindre och mer tätt packade är pixlarna. Målsättningen är naturligtvis att de ska vara så små att de inte syns alls.

Stora och små pixlar
För att illustrera den något snåriga teorin kring upplösning kan vi använda ett exempel ur verkligheten. Föreställ dig (i bästa dagisanda) att du lägger två pärlplattor. De har båda samma mått, men till den ena använder du pyttesmå pärlor, och till den andra använder du större. Plattan med små pärlor kommer att innehålla många fler pärlor och motivet kommer att vara tydligt. Det kan jämföras med en högupplöst bild, som innehåller många små och tätt packade pixlar. Pärlplattan med stora pärlor kommer å sin sida inte att ha ett lika tydligt motiv, utan ett mer grovhugget och själva pärlorna kommer att vara mer synliga. Det är jämförbart med de större pixlarna i en lågupplöst bild.

Inför utskriften
om du har en modern kamera med högt inställd bildkvalitet kan du utan problem ta bilder som lämpar sig för utskrift, åtminstone så länge du håller dig till mindre format. Märk väl att alla bilder teoretiskt sett kan vara högupplösta om dokumentformatet är tillräckligt litet. Det kanske inte är så intressant ur ett praktiskt perspektiv, eftersom vi sällan vill skriva ut bilder i frimärksstorlek, men det är en viktig punkt att förstå rent tekniskt.

När du ska skriva ut ett foto behöver du därför veta två saker: dokumentstorlek och upplösning. Dokumentstorleken är enkel; det är fotopapperets mått. Upplösningen är något knepigare och ändras på följande sätt:

I Photoshop hittar du en dialogruta för att ändra fotots storlek under ”Bild”/”Bildstorlek”. I Photoshop Elements hittar du samma inställningar i menyn ”Image”/”Resize”/”Image Size”. I OS X inbyggda program Förhandsvisning kan du ändra storlek genom menyn ”Verktyg”/”Justera storlek”. I dialogrutorna kan du ändra både storlek och upplösning på ditt dokument (Apples iPhoto ändrar upplösningen automatiskt när du anger dokumentstorlek).

Gör rätt inställningar
Högkvalitativa fotoutskrifter på ett typiskt blankt papper ska vanligen ligga mellan 240 och 300 ppi. Det ska emellertid mest betraktas som en tumregel eftersom lägre upplösning kan fungera med bland annat grövre papperstyper. Det bästa sättet att ta reda på vad som ser bra ut på olika papper med din skrivare är att göra testutskrifter med olika upplösning.

Eftersom din digitalkamera antagligen har tagit bilden i 72 eller 150 ppi ska upplösningen höjas inför utskriften. Detta kommer att påverka fotots storlek. Ett foto som är omkring 70 cm högt i 72 ppi krymper exempelvis till omkring 16 cm i 300 ppi.

Innan du ändrar upplösningen bör du skapa en arbetskopia av din bild. Gå sedan till storleksinställningarna enligt ovan och se till att rutan ”Resample Image” eller ”Sampla om bild” inte är ikryssad. Rutan ”Skala proportionsenligt” (som även kan heta ”Bibehåll proportioner” eller ”Constrain proportions”) bör däremot vara ikryssad för att bildens proportioner ska bevaras. Det kan betyda att måtten inte kommer att stämma fullt ut, men det kan du åtgärda genom att beskära bilden själv eller genom att låta iPhoto eller Elements beskära bilden automatiskt inför utskriften (se nedan). Ändra nu bildens mått till rätt dokumentstorlek. Om upplösningen hamnar i rätt ppi-spann trycker du på ”ok” och sparar bilden.

Hur stort kan du skriva ut?
Om bilden hamnar under det ppi-spann du behöver kan du skriva in önskad upplösning i dialogrutan för att se vilken dokumentstorlek programmet föreslår. Det gör du genom att skriva in värdet i upplösningsfältet (värdet kan som sagt variera, men bör ligga någonstans mellan 240 och 300 för fotutskrift på blankt papper). Då anger programmet utskriftens mått i rutorna för höjd och bredd.
Om bilden är för liten och du inte vill gå ned i dokumentstorlek finns lyckligtvis genvägar. Hur du interpolerar en bild kan du se här intill. Om din bild har rätt upplösning är det dags att göra den digitala kopian fysisk. Här nedan går vi igenom utskriftsprocessen i några av de vanligaste bildbehandlingsprogrammen för Mac.

Ppi eller dpi?
Förvirring råder ofta kring begreppen ppi (”pixels per inch” och dpi ”dots per inch”). Kortfattat kan man säga att ppi används om alla bilder som du ser på en skärm eftersom de är uppbyggda av pixlar. Dpi, alltså punkter per tum, används om utskrifter eftersom de flesta skrivare omvandlar pixlarna till punkter.