När Apple lanserade Mac App Store i slutet av 2010 var det många utvecklare som äntligen såg chansen att återupprepa framgångarna från App Store för iOS. En av de största fördelarna med Mac App Store från en utvecklares sida är distributionen av apparna då det är enkelt att med ganska små medel nå bra försäljningssiffror.

Allt är dock inte ris och ros. Mac App Store har fortfarande många begränsningar som gör det omöjligt för många utvecklare att släppa sina program på Apple programbutik. En av dessa utvecklare är det amerikanska företaget Postbox som ligger bakom e-postklienten med samma namn.

MacWorld har talat med en av Postbox medgrundare, Sherman Dickman för att ta reda på vad det var som gick fel. Postbox provade först att släppa version 2.0 av sitt program på Mac App Store, men inför släppet av Postbox 3.0 bestämde sig företaget för att lämna Apple som distributör.

– Vi anser att Mac App Store erbjuder en utmärkt kanal för vissa typer av utvecklare. Det är enkelt att marknadsföra ett program och du behöver inte underhålla din egen butik. Skulle vi endast utveckla för Mac så skulle det nog fungera bättre för oss, säger Sherman Dickman.

E-postklienten Postbox finns för både Mac och Windows, något som enligt honom gör det svårt för företaget att erbjuda samma lösningar och tjänster till sina kunder.

Exempelvis kan en kund som köper Macversionen av Postbox använda samma licens på Windows. Det här innebär ett problem på Mac App Store då det i dagsläget inte finns någon mekanism för att erbjuda samma licensnycklar för både Mac och Windows.

Ett annat problem enligt Sherman Dickman är att det inte går att erbjuda rabatterade uppgraderingar på Mac App Store. Vill tidigare kunder uppgradera måste de betala fullpris, något som han inte tycker är rättvist mot sina existerande kunder.

– För att sammanfatta det, vi behöver en e-handelslösning som löser våra problem, inte skapar nya. Vår nuvarande lösning erbjuder allt vi behöver, och lite till, säger Sherman Dickman.

Enligt Sherman Dickman var det framförallt följande skäl som gjorde att Postbox valde att lämna Mac App Store och satsa på en annan ehandelslösning:

  • Ingen möjlighet till rabatterade uppgraderingar.
  • Omöjligt att erbjuda gratis uppdatering om den föregående versionen såldes efter ett visst datum.
  • Det går inte att erbjuda licensnycklar för en annan plattform, exempelvis en Windowsversion av samma program.
  • Det går inte att erbjuda mängdrabatter.
  • Det går inte att distribuera tidigare versioner av ett program.
  • Ingen mekanism för att följa webbkampanjer.
  • Ingen tillgång till kundernas personliga uppgifter. Något som krävs för att kunna erbjuda rabatter och support med mera.
  • Apples riktlinjer för programutveckling tvingade oss att skapa en separat version av Postbox för Mac App Store som erbjöd begränsad funktionalitet.
  • Svävande policy för återköp.